Svensk politi skriver på sine nettsider at de i løpet av sommeren har håndtert et antall saker med håndgranater som er oppbevart og gjemt av unge mennesker.

I juli ble to unge mennesker, en ung mann og ei kvinne, pågrepet etter en politiaksjon på Stockholms sentralstasjon. Ifølge avisen Aftonbladet var det snakk om en såkalt termosbombe. Den skulle de to levere til en annen by. Vesken inneholdt også narkotika og en kniv.

Etter flere hendelser og detonasjoner har politiet gått ut med en uttalelse på sine nettsider om den pågående granatvolden.

Tenåring pågrepet etter angrep på butikk i Södertälje

Ifølge politiet er det flere tilfeller av at barn og unge med tilknytning til organisert kriminalitet transporterer håndgranater og andre eksplosive gjenstander på offentlige transportmidler. I mange av tilfellene er det snakk om unge jenter og gutter.

I politirapporten står det at det finnes tilfeller der ungdom har gjemt håndgranater og andre eksplosiver hjemme i nattbord eller klesskap. Politiet ser svært alvorlig på dette.

«Den som transporterer eller oppbevarer håndgranater eller andre eksplosive gjenstander, utsetter seg selv, familiemedlemmer og publikum for fare», sier Jon Wåhlander, operativ leder i Den nasjonale bombegruppen.

Kommer man over en mistenkt håndgranat, anbefales det at man ringer politiet umiddelbart og holder avstand.

Gjenger i Sverige har i lengre tid brukt eksplosiver som håndgranater i sine konflikter. Politiet påpeker at håndgranater er svært farlige og kan være utrygge å håndtere.

Håndgranater er beregnet for bruk i krig. Politiet støter ofte på håndgranater som er sterkt forurenset på grunn av dårlig oppbevaring, noe som påvirker funksjonen deres negativt.

Sverige: Kriminelle gjenger rekrutterer barn på fotballbaner

Jon Wåhlander ønsker et større foreldreansvar, og oppfordrer voksne til å engasjere seg mer.

«Kriminelle utnytter unge mennesker til sine egne formål. Foreldre kan bidra til å forhindre at barn og unge trekkes inn i kriminalitet ved å være til stede, stille spørsmål og lytte», skriver svensk politi.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.