Astrid Hoem sier de borgerlige partiene som tiltrekker seg unge, særlig menn, legger vekt på innsats for å oppnå resultater i livet, men glemmer at staten må legge til rette for at alle kan få en andel i godene, som bolig.

Men politikken denne regjeringen fører er den stikk motsatte. Den skaper og øker forskjellene.

Utleiemarkedet har kollapset i Oslo. Utleiemegleren har mistet 7868 boliger på fem år. Grunnen er en blanding av økte skatter, høye renter og økte kostnader. Det lønner seg ikke lenger å investere i sekundærbolig for å tjene penger. Slik har det vært lenge, men nå har myndighetene strammet grepet så utleiemarkedet blir for de rike.

Regjeringen som snakker varmt om de sårbare fører en politikk som driver nettopp de med lavest inntekt ut av Oslo og storbyene.

Nå ligger et forslag på bordet fra regjeringen som garantert vil få flere til. å avvikle utleieboliger: Leietaker skal selv kunne forlenge leieforholdet uten å spørre eier. Du leste riktig. Alle som har erfaring med utleie vet hva det betyr: Det vil bli umulig å bli kvitt vanskelige tilfeller, som det er mange av. Nå sørger regjeringen for at det blir umulig.

I vinter sendte Kommunaldepartementet ut høringsforslag om endringer i husleieloven. Flere av forslagene skal styrke leietakernes rettigheter, og på den måten svekkes utleiernes. Ett av forslagene er at leietaker får en egen rett til å forlenge leieforholdet.

En aner en sympati med den svake part – leietaker – som ikke lenger er svak, men som nå får en rettighet som er et overgrep mot eiendomsretten.

Jørn Are Skjelvan leder rådgivningsselskapet Kvaler, han har jobbet i DNB Eiendom. Han sier utleier kan miste de facto kontrollen over egen bolig.

Skjelvan tror også at politikk som dette skremmer utleiere fra å ville investere i boliger fordi det på sikt kan bety at de mister kontroll over egen eiendom.

Men dette er den snillisme-politikken som har ødelagt byer som New York og California. Man vil være snill mot de svake, men det skjer på andres bekostning.

Derfor selges utleieboliger til selveiere. Det dekker opp for svikten i nybygging pga høye renter, men resulterer i den andre enden i at leieprisene stiger.

Slik må det bli så lenge tilbud og etterspørsel bestemmer prisen. Neste skritt vil være å innføre priskontroll.

Men forslaget om å la leietaker bestemme om han/hun skal bli boende er et skritt mot amerikanske tilstander: Der husokkupanter kan bryte seg inn i hus som er til salg, og det er umulig å få dem ut.

Kommunisme nedenfra kan man kalle det.

Det er dit vi er på vei.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.