Den internasjonale olympiske komitéen (IOC) gir blaffen i sikkerheten når de lar biologiske menn bokse i kvinneklassen. En uttalelse fra Det internasjonale bokseforbundet er svært kritisk.

– Den eldgamle øvelsen konebanking er nå blitt olympisk, kommenteres det sarkastisk i sosiale medier etter at kontroversen om biologiske menn mot kvinner i bokseringen blusset opp igjen denne uken.

Grunnen er at et klipp fra en boksekamp i Mexico i 2022 gikk viralt. Den sto mellom den biologiske mannen Imane Khelif fra Algerie og meksikanske Brianda Tamara Cruz Sandoval, som er kvinne.

Cruz var glad hun kom levende fra det, sa hun i et intervju i etterkant.

Disket fra VM

Den amerikanske svømmeren Riley Gaines, som selv har vunnet frem i en lengre kamp mot biologiske menn i hennes egen idrett, delte klippet på X.

Bare tre måneder etter kampen mot Cruz, ble Khelif diskvalifisert fra kvinneklassen i VM.

Også den biologiske mannen Lin Yu-Ting fra Taiwan er kvalifisert til OL i Paris. Verken han eller Khelif besto kjønnstestingen før VM i 2022 og 2023.

Dro offerkort: – Konspirasjon

– De to prøvde å lure kollegene sine ved å late som de er kvinner, sa president Umar Kremlev i Det internasjonale bokseforbundet (IBA), og opplyste at de to ikke var de eneste som prøvde lykken ved å utgi seg som kvinner.

Khelif dro snart offerkortet og hevdet at diskvalifiseringen var en «stor konspirasjon» for å hindre en bokser fra Algerie i å vinne.

Provosert idrettsminister

Som Document meldte tidligere i dag, har Khelif bokset i kvinneklassen i OL før. Han representerte Algerie i OL i Tokyo i 2020, som kvinne.

I dag, 1. august, bokset han mot italienske Angela Carini i Paris.

– Jeg har vanskelig for å forstå dette. Vi er vitne til en tolkning av inkluderingsbegrepet som ikke tar hensyn til essensielle faktorer, sier den italienske idrettsministeren, Andrea Abodi til La Gazetta dello Sport.

Pikant bakgrunn

Bakgrunnen for at det i det hele tatt er mulig for fullblods menn å bokse i kvinneklassen, er at IBA er utestengt fra Paris-OL. Ifølge IOC skjedde dette etter «styringsproblemer» og dommerskandaler.

IOC ga derfor regien til Paris 2024 Boxing Unit, et spesialopprettet organ for anledningen. Dette organet har langt mindre strenge regler enn IBA.

Kromosomer og nivåer av kjønnshormoner er ikke lenger tema.

– Begge utøverne er ført opp som kvinner i passene. Begge har konkurrert i kvinneklassen i mange år, de har ikke plutselig bare dukket opp fra ingenting, var IOCs talsmann Mark Adams’ forklaring.

Kvinnebokseren Imane Khelif. (Foto: Skjermbilde fra kampen mot Brianda Cruz i Mexico/X)

En annen faktor som spiller inn når menn nå kan slå kvinner knockout i bokseringen, er IOCs rammeverk for «rettferdighet, inkludering og ikke-diskriminasjon på bakgrunn av kjønn, kjønnsidentitet og kjønnsvariasjoner».

De ble vedtatt i 2021, etter en prosess som tok to år.

Retningslinjene setter opp umulige motsetninger mellom sikkerhet mot fysiske skader på den ene siden og skjerming av avikende utøveres følelser og psykiske «velbehag» på den andre.

I motsetning til IBA, setter IOC følelser over sikkerheten. I en offisiell uttalelse i går, utdypet IBA synet sitt på Khelif og Yu-Tings diskvalifiseringer:

Avgjørelsen ble tatt etter en grundig gjennomgang, og var ekstremt viktig og nødvendig for å opprettholde et høyt nivå av rettferdighet og integritet for konkurransen.

[…]

IBA skal fortsatt forplikte seg til å sikre konkurransemessig rettferdighet i alle våre arrangementer, men vi uttrykker bekymring over inkonsekvent bruk av kvalifikasjonskriterier fra andre sportsorganisasjoner, inkludert de som overvåker de olympiske leker. IOCs annerledes regelverk på dette området […] reiser alvorlige spørsmål om både rettferdige konkurransevilkår og deltagernes sikkerhet (vår utheving).

IOCs inkluderingsregler antyder at det skal være «trygt» for menn å delta i kvinneklassen:

Dette rammeverket anerkjenner både behovet for å sikre at alle, uavhengig av kjønnsidentitet eller kjønnsvariasjoner, kan utøve idrett i et trygt og trakasseringsfritt miljø som anerkjenner og respekterer deres behov og identitet.

Noen av punktene, hentet fra IOCs PDF-fil:

IOC Framework on Fairness, Inclusion and Non-discrimination on the basis of gender identity and sex variations

IOCs rammeverk for kjønnsidentitet, inkludering o.l. setter opp umulige motsetninger mellom sikkerhet mot fysiske skader og skjerming av utøvernes psykiske «velbehag». (Fra IOCs «Framework on Fairness, Inclusion and Non-discrimination on the basis of gender identity and sex variations»)

– Det er sjokkerende at de faktisk har fått lov til å komme så langt som dette, hva er det som skjer? kommenterte tidligere verdensmester i boksing, Barry McGuigan på X.

– Kvinner må bare slutte å delta i dette narrespillet, det er den eneste måten å få slutt på denne galskapen, skriver en kommentator på X.

Riley Gaines er bekymret:

– En kvinne[lig bokser] kommer til å bli drept.

Etter at Imane Khelif (blått) hadde slått meksikanske Brianda Cruz, ga sistnevnte Khelif en hjertelig klem. (Foto: Skjermbilde fra kampen/X)

– Slagene hennes (sic) gjorde veldig vondt. Takk Gud at jeg kom meg trygt ut av ringen, og godt at de endelig skjønte det [at Khelif er en mann], sa Brianda Tamara Cruz, om kampen mot Khelif i 2022 ifølge The Telegraph.

Uttalelsen falt i 2023, da Khelif ble disket.

Uttalelse fra International Boxing Association, IBA. Side 1.

 

Uttalelse fra International Boxing Association, IBA. Side 2.

Imane Khelif t.v. er UNICEF-ambassadør i Algerie. (Foto: Privat/X)

 

 

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.