Dommeren besluttet at navnet til gjerningsmannen kunne offentliggjøres, ettersom han fyller 18 år i neste uke: Axel Muganwa Rudakubana. I denne artikkelen står det vi vet om den siktede og hans bakgrunn.

Mandag 29. juli skjedde et angrep som har rystet hele Storbritannia og ført til enorme opptøyer både i Southport og London. I opptøyene har det vært rop: «Stop the boats», «Save our kids» og «Rule Britannia». Siste opptelling tilgjengelig viste at over 50 politimenn har blitt skadet. I opptøyene ble det også ropt «Where the f*** were you in Leeds?», med klar referanse til opptøyene i Leeds, hvor politiet trakk seg unna.

I angrepet mot danseklubben for barn i Southport, døde Elsie Dot Stancombe (7), Alice Dasilva Aguiar (9) og Bebe King (6). Ytterligere åtte barn ble skadet, og i tillegg ble to voksne kvinner som driver danseklubben alvorlig skadet i forsøk på å beskytte barna. Flere har trukket dem frem som helter, som reddet opptil 16 barn.

De drepte barna i angrepet i Southport. Fra venstre: Elsie Dot Stancombe, Alice Dasilva Aguiar og Bebe King. Foto: Familiebilder


Dette er det vi vet om gjerningsmannen Axel Muganwa Rudakubana:

Foreldrene til gjerningsmannen er født i Rwanda og ankom Storbritannia i 2002.

Den 17 år gamle mannen ble født i Cardiff, Wales, 7. august 2006. Han blir dermed 18 år gammel neste onsdag.

Hans far Alphonse Rudakubana har svart belte i karate og har deltatt i flere konkurranser. Kampsporten begynte han med i Rwanda i 1996. Sønnen ble med faren på karate-timer.

Skisser fra rettsmøtet i Liverpool Crown Court. Gjerningsmannen i midten, hvor han skjuler ansiktet.

Foreldrene flyttet sammen med sønnen Alex til Southport i 2013, da han var 6-7 år gammel. Byen har litt over 90.000 innbyggere og ligger i nordvestlige England, drøyt 50 minutter nord for Liverpool. Det er ansett for å være en rolig, hyggelig og solfylt by langs kysten av England. I 2018 flyttet familien til Old School Close i Banks, som ligger under et kvarter unna Southport.

Han har også en eldre bror. Også han er født i Cardiff.

Rudakubana møtte i Liverpool Crown Court, hvor han dekket til ansiktet med en genser. Rettsdokumentene viser at han er siktet for tre drap og drapsforsøk på åtte barn og to voksne. Retten har bestemt at barna som er skadet, ikke skal navngis. Det er familiene som selv har gått ut med navnene på deres døtre som har blitt drept.

Han er også siktet for besittelse av en kniv, som er beskrevet som en «curved kitchen knife», hvor knivbladet er bøyd nedover. Foreløpig er dato for rettssaken satt til 20. januar 2025. Han vil bli sittende i ungdomsvaretekt (youth detention accomodation, journ.anm.) frem til neste rettshøring, 25. oktober.

Dommer Andrew Menary uttalte at Rudakubana vil miste anonymiteten neste uke, og dermed var det liten grunn til å opprettholde den. Han mente også at å holde igjen informasjonen ville føre til at andre sprer feilinformasjon.

Dommeren fortalte også den siktede at selv om han for tiden sitter i ungdomsvaretekt, kan det fort endre seg, ettersom han fyller 18 år i neste uke.

Naboer som har uttalt seg til BBC, forteller om en rolig familie, hvor mor var hjemmeværende og far jobbet. De har beskrevet gjerningsmannen som en stille gutt. Andre som kjente familien, har uttalt at sønnen var aktiv i lokale musikaler og teaterproduksjoner.

 

Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her.

 

Er du lei av medier som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.