Storbritannias utenriksminister David Lammy og forsvarsminister John Healey har reist til Qatar for å forsøke å skape en våpenhvile.

Timingen er neppe perfekt, etter angrepene mot Golanhøydene utført av Hizbollah, gjengjeldelsesangrepet mot Beirut og IDFs dødelige angrep mot Hamas-leder Ismail Haniyeh i Teheran. Mange frykter nå at terrorangrepet 7. oktober, og Israels svar på dette, vil føre Midtøsten ut i en storkrig.

Men britiske Labour tror, på samme måte som vår egen utenriksminister og resten av Ap-regjeringen, at de har enkle løsninger: Våpenhvile og tostatsløsning er veien mot fred i Midtøsten. Men i Ukraina er det våpen som fører til fred, ifølge NATO-sjefen Jens Stoltenberg.

Formålet med turen er å presse på for en våpenhvile på Gaza-stripen og senke temperaturen i regionen, ifølge en uttalelse fra den britiske regjeringen.

– Det er helt avgjørende at vi samarbeider tett med partnere som Qatar, som spiller en avgjørende rolle i å mekle mellom partene på Gaza-stripen, slik at vi kan få en slutt på denne ødeleggende krigen, sier Lammy i en uttalelse.

Situasjonen i Midtøsten er helt på bristepunktet. I tillegg til krigen på Gaza-stripen er situasjonen svært spent mellom Israel, Iran og Hizbollah etter flere angrep de siste dagene. (NTB-Reuters)

Enkelte mener Labour-regjeringen burde fokusere på å skape ro og orden i eget land, etter at juli har vært overfylt av voldelige hendelser.

Ytre venstre går av skaftet etter det koker over for britene

Som Rakib Ehsan skriver i The Telegraph:

Både statsminister Sir Keir Starmer og innenriksminister Yvette Cooper gjør rett i å fordømme volden og ødeleggelsen av privat eiendom i en by som er rystet etter en like grusom som hjerteskjærende ugjerning.

Men Cooper fordømmer opptøyene i Southport, mens hun valgte en langt mindre påståelig og langt mer forsonlig tone da det gjaldt de offentlige urolighetene i Leeds-området Harehills, som oppsto i kjølvannet av at sosialtjenesten fjernet barn fra en romfamilie.

For Labour er hvetebrødsdagene over – partiet har fått en brutal oppvåkning når det gjelder realitetene i det moderne Storbritannia. Og den nye regjeringen har rett og slett ikke råd til å la seg utsette for helt legitim kritikk for å behandle tilfeller av offentlig uorden ulikt, basert på de involvertes rase, etniske og religiøse bakgrunn.

Det er en uansvarlig tilnærming til håndteringen av det stadig mer mangfoldige og kompliserte bildet av det moderne Storbritannia – og det risikerer å forverre anti-establishment-følelser i hvite britiske arbeiderklassemiljøer som er alt annet enn tillitsfulle overfor sitt «naturlige» parti.

Israel er på det nåværende tidspunkt neppe interessert i en våpenhvile, og en «tostatsløsning» eksisterer tross alt allerede. Tross alt er de aller fleste palestinere arabere fra Jordan. Men hverken der, i Egypt eller i andre arabiske stater er de ønsket velkommen.

Hvorfor er det ingen som stiller spørsmål rundt at Egypt har bygd en gigantisk mur for å stenge palestinere ute? De som kjenner historien, vet årsaken.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.