Mange svensker er resignerte over Sveriges framtid: «Løpet er kjørt», sier noen av dem. Dette melder Samnytt.

For noen dager siden fikk økonom og politiker Jessica Stegrud, som representerer Sverigedemokraterna (SD) i Sveriges riksdag, en kommentar fra en forbipasserende. Han takket henne og hennes partikolleger for at de holdt ut, mens han selv hadde gitt opp. Han er slett ikke aleine om en slik pessimisme.

Da Stegrud la ut kommentaren på sosiale medier, fikk hun stor respons fra mange svensker som er resignerte med hensyn til Sveriges framtid. De frykter at landet er hinsides all redning og at løpet er kjørt. Mange skrev at de har gitt opp, planlegger å forlate landet eller ikke vet hva de skal gjøre, mens noen venter på et «sammenstøt».

«Jeg ble veldig rørt, jeg forstår virkelig følelsen og resignasjonen, men jeg håper inderlig at alle som ser problemene velger å bli og kjempe», skriver Stegrud.

Samnytt videreformidler noen av svarene fra fortvilte svensker:

«Det har gått for langt, man kan ikke engang se den kryssede linjen lenger, selv om man ser seg tilbake med kikkert. Polen ser ut til å være et godt land å flytte til, men jeg har mistet håpet for folk».

«Vi ser hvordan europeiske byer, inkludert Sverige, ødelegges, med opptøyer, drap, voldtekter, økonomisk oppløsning osv. At ingen styrende politikere verken i EU eller i landene ser ut til å bry seg, burde tyde på at det ligger en større agenda bak, hvem/hva har disse personene på våre politikere? Eller betaler de dem bare? Betaler afrikanske og arabiske land for å bli kvitt folk som skaper problemer i deres land? Eller er det en krigsstrategi? For våre politikere kan da ikke være blinde, eller tar jeg feil?»

«Det er over for Sverige. Alt faller fra hverandre i en rasende fart. Jeg er for gammel til å forlate landet. Jeg synes synd på kommende generasjoner».

«Jeg kjenner meg ikke igjen i Sverige lenger, jeg er veldig redd for at vi skal ende opp som Libanon, som en gang var et fullt fungerende kristent land, men som etter å ha tatt imot flyktninger fra muslimske land nå er et land der kristne og kvinner knapt kan leve, jeg ser litt likhetene! Det verste er at media og politikere og andre fortsatt tror at alt er bra i Sverige og EU. Selvfølgelig tenker familien på hvor vi kan dra, dessverre ser det likt ut i mange EU-land!»

«Vi har kjøpt et hus i en by i Catalonia hvor det ikke er så mange fra Mena. Vi flytter dit på heltid hvis vi ikke orker mer. Hjemme blir det bare verre».

Rekordmange bomber er en «utfordring» for nødetatene i Sverige

Samtidig rapporterer Samnytt at nesten en av fem svensker vurderer å flytte på grunn av voldskriminalitet.

En undersøkelse fra 2024, bestilt av Fastighetsbyrån, stilte spørsmålet: Har noe av det følgende fått deg til å tenke på å flytte til et nytt område, en ny by eller et nytt land i løpet av de siste fire årene?

20 prosent sa at det kalde klimaet hadde fått dem til å tenke på flytting. 19 %, altså nesten en av fem svensker, sa derimot at økt vold og gjengkriminalitet gjør at de har tenkt tanken på å flytte.

En undersøkelse fra 2023 viste at halvparten av Sveriges befolkning har vurdert å flytte på grunn av økende utrygghet og kriminalitet.

Annenhver svenske vurderer å flytte til et tryggere område

Antallet svensker som vil flytte bort fra voldskriminalitet er uansett betydelig. Dessverre blir det stadig vanskeligere å finne trygge steder.

Svenske barnefamilier flytter til bombefrie Åland

En del svensker har allerede konkludert med at det beste alternativet for dem selv er å forlate de gjengkriminelles Sverige.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.