Hendelsen der aktivister brøt seg inn på en militærbase for å «beskytte» eller befri soldater som skulle avhøres om mishandling av fanger, er en alvorlig trussel mot samholdet i den israelske hæren og samfunnet i stort. Fra før er Israel truet av venstreaktivisme.

Det som gjør det ekstra alvorlig er at aktivistene hadde støtte fra partiet til finansminister Smotrich.

Mandag kveld brøt høyreekstreme aktivister seg inn på en militærbase der soldater som var mistenkt for å ha mishandlet en palestinsk fange, ble tatt inn til avhør, bare timer etter at en annen base ble stormet av en høyreekstrem mobb som var rasende over arrestasjonene.
De anarkistiske scenene med masseinnbrudd mandag, som ble oppildnet av flere medlemmer av statsminister Benjamin Netanyahus regjeringskoalisjon, hvorav noen deltok i tvangsinnbruddene, utløste en sint fordømmelse fra IDF-sjef Herzi Halevi, som sa at de skadet hæren, Israels sikkerhet og krigsinnsatsen.
Netanyahu, Halevi, forsvarsminister Yoav Gallant og president Isaac Herzog kritiserte alle opptøyene utenfor Sde Teiman-basen i harde ordelag og oppfordret til ro, men ordene deres gjorde lite for å forhindre at en mobb utenfor IDFs Beit Lid-base i det sentrale Israel gjennomførte et lignende innbrudd.

Aktivismen på venstresiden der venstresiden gir seg selv rett til å overkjøre regjeringen i spørsmålet om rettsreform driver aktivister på høyresiden som liberale medier døper høyreekstremister.

Regjeringen havner i splid med seg selv og er mellom barken og veden fordi menneskerettigheter er den store stokken «det internasjonale samfunn» hamrer Israel med. Når hæren tar affære griper aktivister inn. Det er en uholdbar situasjon.

At statsråder oppfordrer til sivil ulydighet er en sabotering av regjeringen man er en del av. Det fyrer opp under venstresidens anklager mot regjeringen.

Lovgivere på høyresiden, deriblant sikkerhetsminister Itamar Ben Gvir, kulturarvminister Amichay Eliyahu og religiøs sionist Zvi Sukkot, pisket opp sine tilhengere og oppfordret dem til å møte opp utenfor Sde Teiman for å protestere mot interneringen av soldatene.

Et land kan ikke leve med to standarder av lover. Statsrådene utfordrer hærens autoritet og det er vanskelig å se hvordan den kan leve med det som minner om mytteri.

Hæren har en moralsk standard og når reglene brytes får det konsekvenser. Høyrenasjonalistene ønsker å tøye grensene eller gi soldatene fripass. Det kan føre til kaos. En ledelse kan ikke overlate til aktivister å definere hva som er akseptabel oppførsel.

Det finnes krefter i Israel som ser sin sjanse til å ta initiativet og tøye grensene, enten det gjelder illegale bosetninger, gjengjeldelse mot palestinere eller soldatenes oppførsel. Myndighetene i bred forstand risikerer å miste kontrollen.

Det var også Knesset-representanter fra Netanyahus eget parti Likud som var ledende i stormingen av Beit Lid. Det gjør situasjonen enda vanskeligere å håndtere.

Noen av demonstrantene som gjorde opprør i Beit Lid bar IDF-uniformer og så ut til å være bevæpnet.
Et bilde som ble delt på sosiale medier, viste Likud Knesset-medlem Tally Gotliv stå sammen med maskerte opprørere og tale til folkemengden.
Gotliv hadde tidligere oppfordret sine tilhengere til å samles ved basen på vegne av troppene. «Kom i hopetall», oppfordret hun, og gjentok dermed kommentarer fra andre høyreorienterte politikere som også hadde oppfordret til opptøyene.

Religiøse sionister innfører et religiøst element i konflikten. Leder av forsvarskomiteen Yuri Edelstein har innkalt til møte tirsdag. Han sier det som skjedde aldri må gjenta seg og mener at israelske soldater ble ført bort av andre soldater.

Internasjonale medier har skrevet om Sde Teiman og sagt at det foregår overgrep der. Det har utviklet seg en usunn kultur og det er snakk om å stenge leiren.

Generalinspektøren for hæren kunngjorde i mai at han har åpnet 70 saker relatert til leiren som han karakteriserer som «svært alvorlige».

Utløsende for mandagens pågripelser var en palestinsk fange som befant seg i livstruende omstendigheter og i all hast måtte kjøres på sykehus. Han hadde blant annet omfattende skader i underlivet, spesifikt anus.

Justisminister Levin er imidlertid på de overgrepsmistenkte soldatenes side.

Justisminister Yariv Levin la skylden for arrestasjonene av soldatene på Høyesterett – som han ofte kritiserer – og hevdet at dette rettferdiggjør gjenopptakelsen av hans siden da utsatte forsøk på å revitalisere rettsvesenet.
«Jeg ble sjokkert da jeg så de vanskelige bildene av soldater som ble arrestert i Sde Teiman på samme måte som farlige kriminelle blir arrestert», sa Levin, og hevdet at de aktuelle soldatene hadde vært engasjert i «hellig arbeid», og at arrestasjonen av dem var et resultat av en «moralsk forvrengning som starter fra toppen, fra dommer og avgjørelser i Høyesterett».

Hærsjef Halevi sa striden har vært en distraksjon. De er midt i forberedelser til å straffe Hizbollah for angrepet på den drusiske landsbyen der 12 barn ble drept, men måtte bruke mandagen på uroen i Sde Teiman og Beit Lid.

Zvi Sukkot fra Religiøs sionisme spilte 7. oktober-kortet: Han sa en regjering som er ansvarlig for den største svikten i landets historie ikke har noen moralsk rett til å arrestere soldater. Han sammenligner inkommensurable størrelser.

Israel er i full splid med seg selv, også regjeringen er i splid med seg selv, midt under en krig som utvides.

Israels fiender følger selvsagt med på det som foregår og oppmuntres til å teste forsvarsevnen.

Et klassisk kjennetegn ved høyreorienterte er at de er fiendtlige til journalister. Venstreaktivister trenger ikke være det. De har mediene på sin side. Men det fører til at høyreaktivister taper PR-kampen.

Ifølge nyhetsnettstedet Ynet ble flere journalister som forsøkte å dekke opptøyene, angrepet av demonstranter, deriblant Ynets egen reporter Ilana Curiel, og politiet måtte gripe inn for å beskytte henne.
«De dyttet meg, spyttet på meg, kalte meg hore, arabernes hore, forræder», forteller hun. «De kastet telefonen min to ganger. Jeg var helt i tårer.»

 

https://www.timesofisrael.com/bordering-on-anarchy-idf-chief-sounds-alarm-after-right-wing-mob-overruns-2nd-base/?utm_source=article_hpsidebar&utm_medium=desktop_site&utm_campaign=liveblog-july-29-2024

 

 

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 
 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.