Itamar Ben-Gvir er sikkerhetsminister, men oppildet mandag demonstrantene som ville «befri» soldatene som var pågrepet for overgrep mot palestinske fanger. Forsvarsminister Yoav Gallant har skrevet til Bibi og bedt ham ta affære. Israel kan ikke ha en regjering der sikkerhetsministeren saboterer lov og orden.

I tirsdagens brev sier Gallant at statsministeren også må «ta tydelig stilling mot koalisjonsmedlemmer som deltok i opptøyene».

– Gårsdagens hendelser er et hardt slag mot rikets sikkerhet og mot myndigheten regjeringen utøver gjennom IDF, skriver Gallant.

Både IDF og Netanyahu har fordømt stormingen av Sde Teiman, men i altfor milde ordelag, mener Gallant og flere andre. Opposisjonsleder Benny Gantz påpeker at Israel må konsentrere seg om krigen.

– Vi står overfor en veldig utfordrende tid i nord, sier han med henvisning på den stadige skytingen over grensen mellom Israel og Libanon.

– IDF må kunne konsentrere seg om å kjempe mot Hizbollah. Vi skal ikke kjempe mot IDF, sier Gantz. (NTB)

For NTB er Ben-Gvir «høyreekstremist» uten å definere hva de legger i ordet. Det finnes ingen negative adjektiver som hektes på Hamas som går inn for utryddelsen av både Israel og jøder. Det skaper en merkelig asymmetri i ordbruken hos landets nyhetsbyrå.

Ben-Gvir, som regnes som høyreekstremist og er Israels sikkerhetsminister, omtalte pågripelsene som skammelige og ba IDFs stabssjefer i det israelske forsvaret (IDF) og militærmyndighetene om å støtte soldatene og lære av fengselsvesenet. (NTB)

– Loven må gjelde for alle, også i tider med raseri, sa Gallant mandag.

Det hører med til historien at Den internasjonale straffedomstolen vil gjøre Netanyahu og Gallant til internasjonalt etterlyste krigsforbrytere, dvs fredløse.

Ifølge Haaretz er de ni mistenkte ført til Beit Lid, en annen militærbase, som ligger lenger nord i landet. Der er sikkerheten skjerpet betraktelig i påvente av at en militærdomstol avgjør om de fortsatt skal holdes fengslet. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.