Den amerikansk-palestinske fotomodellen Bella Hadid beklager at hun stilte opp på en Adidas-lansering med koblinger til OL i München 1972 der 11 israelske sportsutøvere ble slaktet av Svart September. Hun var ikke klar over forhistorien.

Adidas ville lage en ny modell av en ikonisk sko de laget til OL den gangen. Men det ble for mye for Israel da Hadid som har klare pro-palestinske sympatier, frontet kampanjen.

Hadid sier nå at hadde hun kjent til forhistorien ville hun ikke stilt opp.

– Jeg er sjokkert og lei meg, og jeg er skuffet over den manglende følsomheten som ligger bak denne kampanjen, sier Hadid i sin første kommentar etter bråket ifølge BBC.

Treningsutstyrsgiganten skulle i forrige uke relansere en retroskomodell kalt SL72s, som opprinnelig ble laget til OL i München i 1972. Der ble 11 israelske idrettsutøvere og en tysk politimann drept under et terrorangrep, i ettertid kalt München-massakren, som den palestinske gruppen Svart september sto bak.

Det offisielle Israel reagerte i et innlegg på Xsterkt på at Adidas hadde valgt en halvt palestinsk modell – som dessuten har gitt tydelig uttrykk for sin støtte til Palestina og kritisert Israels krigføring i Gaza – som ansikt for skolanseringen.

Det førte til at Adidas fjernet Bella Hadid fra reklamekampanjen, og hevdet at assosiasjonen til 1972-OL i München var utilsiktet. I reklamen for skoene heter det fortsatt at de er inspirert av det ikoniske designet fra 1972.

Til AFP opplyste Adidas at kampanjen, der Hadid poserte i hvitt treningstøy med blodrøde sko og en like rød blomsterbukett i hendene, ville bli revidert. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.