Den norske kronen er inne i en ny svært dårlig periode.

Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, sier at dersom kronen skulle svekke seg ytterligere, så har ikke Norges Bank noen andre virkemidler i mandatet til å håndtere inflasjonen og kronekursen enn å heve renten.

Men siden norske husholdninger er blant de mest forgjeldede i verden, så kan flere rentehevinger føre til at norsk økonomi og etterspørselen her hjemme bremser kraftig eller kollapser, mener han.

– Det vil i så fall føre til økt arbeidsledighet, og kan potensielt være en kostbar strategi å holde på, sier Chen til E24.

Olav Chen trekker også frem såkalt «dirty peg». Han har tidligere tatt til orde for dette som en «billig løsning» dersom det skal oppstå en «prekær situasjon» for kronen.

Løsningen handler om å styre kronen innenfor et forhåndsbestemt intervall, altså forhåndsbestemte grenser for hvor mye valutaen kan svekkes eller styrkes.

Hvis den svekker seg for mye eller styrker seg for mye, skal sentralbanken gripe inn i markedet for å få valutaen innenfor grensen igjen.

– Man mister noe av fleksibiliteten for øvrig, det er både vanskelig å styre og kontroversielt, men en krisesvak krone bør føre til krisetenkning med en beredskapsplan, sier han.

Den ytterligere kronesvekkelsen de siste dagene mener Chen skyldes såkalt «risk-off» i markedene.

I tillegg trekker han frem at rentekuttforventningene i USA har blitt fremskjøvet noe, fra november til september.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.