Fransk politi arresterte i helgen minst 45 medlemmer av dommedagssekten Extinction Rebellion, som planla sabotasjeaksjoner mot Paris-OL. En annen venstreekstremist er tatt for sabotasje mot toglinjer.

Syv sektmedlemmer ble hentet ned fra trærne ved den lille innsjøen Lac Daumesnil i skogsområdet Bois de Vincennes, på grensen til Paris. De skulle etter planen sabotere et sykkelritt som passerte gjennom skogsområdet lørdag ettermiddag.

Detaljinformasjonen fremkommer av et intervju med polititalsmann Alex Ronde på CNEWS.

På terrorliste

Franske medier melder at tre av de arresterte er klassifisert som såkalte fiche S, altså folk som overvåkes av sikkerhetspolitiet på lik linje med islamister med terrorpotensial. En av de arresterte er mindreårig.

En rekke andre aktivister ble også arrestert av preventive hensyn, noe sektens advokat beklaget i en uttalelse. En varslet aksjon på broen Pont des Arts i Paris sentrum ble avlyst som følge av politiaksjonen.

Det ble tidligere i dag meldt om at en venstreekstremist ble arrestert i Oissel, i nærheten av Rouen, mistenkt for befatning med sabotasjen mot det statlige jernbaneselskapet SNCFs hurtigtoglinjer. Det er ikke kjent om mannen er medlem av Extinction Rebellion.

Umulig å overvåke

Mannen hadde «tilgangsnøkler til SNCFs tekniske lokaler» i bilen sin, sier en politikilde til Le Parisien.

Kilden sa at det også fantes en avbitertang, «et sett med universalnøkler» og andre gjenstander, samt litteratur med koblinger til ultravenstre.

– Et stort antall arbeidslag er i sving hver natt i SNCF for å vedlikeholde SNCFs 28.000 kilometer toglinjer. Det er mange tilgangsnøkler i omløp både i SNCF selv og hos underleverandører. Det er umulig å overvåke alt dette, sier sikkerhetsekspert Elsa Giordanengo i et intervju.

I tillegg til at strategiske koblingsbokser er satt i brann, opplyser Giordanengo at sabotørene har visst hva de gjorde, ved at de har kuttet helt spesifikke kabler i de tekniske rørgatene som ligger langs sporet.

– Dette er strategiske installasjoner med kabler man må kjenne godt til, de er ikke lett identifiserbare for hvem som helst, sier hun.

Sabotasje mange steder i landet

Arrestasjonen kom i forbindelse med rapporter om at fiberoptiske nettverk fra flere teleoperatører i seks områder i Frankrike ble utsatt for sabotasje natt til søndag. De berørte departementene var Bouches-du-Rhône, Aude, Oise, Herault, Meuse og Drome. Paris er ikke rammet, ifølge sikkerhetskilder.

I kommunen Saint-Orens-de-Gameville utenfor Toulouse var det sprayet «Nei til OL» på et vanntårn som var satt i brann for å slå ut internettantenner, ifølge ordføreren. Tre nettoperatører ble rammet, og alle i kommunen mistet internett.

I løpet av helgen mottok flere franske og internasjonale medier en mystisk melding, signert av en «uventet delegasjon», som tok på seg ansvaret for aksjonene.

I meldingen sto det:

– De kaller det en feiring? Vi ser det som en feiring av nasjonalisme, en gigantisk iscenesettelse av staters underkastelse av befolkninger.

Meldingen kritiserte også de olympiske leker for å være «et testområde for politiets håndtering av folkemengder».

Skrevet med bidrag fra Erling Marthinsen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.