Erdogan sier at Tyrkia kan gripe inn på samme måte som de gjorde i Nagorno-Karabakh og Libya. Israels utenriksminister sier han kan lide samme skjebne som Saddam Hussein.

– Tyrkia må vise seg sterk

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truet søndag med å invadere Israel for å få en slutt på den nesten ti måneder gamle krigen Israel utkjemper mot Hamas i Gaza. 

– Tyrkia må vise seg veldig sterk. Akkurat som vi gikk inn i Nagorno-Karabakh, akkurat som vi gikk inn i Libya, kan vi gå inn i Israel. Det er ingenting vi ikke kan. Vi må bare vise styrke. 

Eskalering

Uttalelsene er de siste i rekken av provokative utspill mot Israel efter Hamas’ terrorangrep 7. oktober og den påfølgende krigen i Gaza – og de kommer midt i en eskalerende konflikt mellom Israel og Hizbollah.

I 2020 ga Tyrkia militær støtte til Aserbajdsjan under den 44 dager lange konflikten med Armenia og utbryterterterritoriet Artsakh, eller republikken Nagorno-Karabakh. Det tyrkiske militæret grep ikke direkte inn, men bidro blant annet med droner. 

I 2020 vedtok Tyrkia også å utplassere tropper i Libya for å støtte den FN-anerkjente libyske regjeringen i borgerkrigen der.

Som NATO-medlem vil Erdogan møte kraftig motstand hvis han prøver seg på militære tiltak overfor Israel, skriver The Times of Israel:

– Han har de siste månedene vært på kant med sine vestlige allierte efter å ha anklaget dem for å støtte en angivelig israelsk plan om å «spre krig» i hele Midtøsten.

Ny Saddam Hussein

Som svar på Erdogans trusler sammenlignet Israels utenriksminister Israel Katz ham med Saddam Hussein som ble styrtet i 2003 og senere henrettet.

– Erdogan gjør det samme som Saddam Hussein, han truer med å angripe Israel. Han burde bare huske hvordan det endte:

 

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.