De to utlendingene som ble fremstilt som ofre etter et ublidt møte med politiet på flyplassen i Manchester, gikk først til et voldsomt angrep på to politikvinner og en politimann, like før en av de ble sparket i hodet.

Det viser en sladdet overvåkningsvideo som ble offentliggjort lørdag kveld av Manchester Evening News.

Greater Manchester Police har fått massiv kritikk og en politimann er suspendert og under etterforskning etter å ha blitt filmet mens han sparker Muhammed Fahir Khan, som ligger på gulvet, med stor kraft i ansiktet, før han tramper på hodet hans.

Advokaten opplyser at den andre voldsmannens navn skal være Amaad Khan. De to er brødre av en politimann som jobber i Manchester-politiet og er angivelig i England på ferie for første gang.

Fahir ligger ifølge «TikTok-advokaten» og palestinavennen Akhmed Yakoob på sykehus, da tilstanden hans er blitt forverret og det skal være funnet en cyste i hjernen hans.

I et opptak filmet dagen etter basketaket, så han imidlertid uskadet ut.

Muhammed Fahir Khan, som gikk til angrep på tre politifolk og deretter ble sparket av en politimann. (Foto: Stillbilde/Akhmed Yakoob)

I klippet fremstiller Yakoob, som også er politiker for Labour, de voldelige brødrene som uskyldige. Han forteller at han har dokumentert skadene deres og at de skal levere anmeldelse ved politistasjonen i Rochdale.

Brødrene lar seg bruke som innhold i advokatens sosiale medier, vel vitende om at de har begått vold mot offentlige tjenestefolk. De to omtales i enkelte medier som muslimer.

Under klippet har publikum lagt til informasjon om overvåkningsvideoen og at mennene ikke fremstår så uskyldige.

Labour-politiker Paul Waugh var tidlig ute med å score poeng på hendelsen, som bildet under viser.

Den første videoen som ble offentliggjort i sosiale medier er klippet slik at den ikke viser foranledningen, der Fahir Kahn hopper på de tre politifolkene sammen med broren.

Voldsmennene får inn en rekke harde knyttneveslag mot alle politifolkene. Den ene politikvinnen blir slått i bakken og fikk ifølge politiet nesen knekt.

Politibetjentene ble tilkalt etter meldinger om håndgemeng, og skulle til å arrestere Fahir da Ammad blandet seg inn. Den ikke navngitte politimannen som senere sparker, blir angrepet av Fahir og Ammad etter tur, slått i hodet fra flere vinkler, og forsøkt lagt i nakkegrep bakfra.

I alt fire politifolk var involvert. Først to politikvinner og en politimann, før ytterligere en politimann kom til etter at voldsmennene var lagt i bakken.

Overvåkningsvideoen viser minst fire aktive personer blant de sivile:

  • Fahir (lyseblå hettegenser og shorts)
  • Ammad (grå genser, treningsbukse)
  • Mor: Eldre kvinne med lyst sjal og heldekkende klesdrakt, som blander seg inn i politiarbeidet med begge voldsmennene
  • Mann som filmer situasjonen fra overvåkningsvideoens høyre bildekant og gir politiet tilrop

I tillegg ser vi en ung mann i øvre høyre del av bildet og en annen i forgrunnen, med fotarbeid og kroppsspråk som indikerer at de ønsker å delta i slagsmålet. Flere andre filmer hele eller deler av kaoset.

Dette er det kaotiske handlingsforløpet:

  1. To politikvinner (A (blondt hår) og B (rødt hår)) og en politimann (C) går for å pågripe Fahir som står med ryggen til.
  2. Ammad kommer bakfra og angriper politimannen, den venstre av de tre politifolkene.
  3. Politikvinne A slipper taket på Fahir og prøver å hjelpe politimann C som blir slått av Ammad.
  4. Fahir kommer seg løs fra politikvinne B og river politikvinne A vekk fra situasjonen med politimann C og Ammad.
  5. Ammad banker løs med 8-9 slag mot hodet til politimann C, som er trengt opp mot veggen, sittende på en stolrekke.
  6. Fahir får inn to slag mot politikvinne A, som trekker seg tilbake, samt ett til to slag mot politikvinne B, som går ned for telling.
  7. Politikvinne A kommer tilbake, men trekker seg og dukker i møte med den fysisk overlegne og langt høyere Fahir.
  8. Fahir kjører nå en fremrykningskombinasjon med fire slag og MMA-inspirert fotarbeid mot politikvinne A. Dette viser at han er kamptrent. Først en strak høyre overhand, så en venstre hook mot As side, ny høyre som treffer A i nakken slik at hun faller, og til slutt et kraftig svingslag med venstre som bommer.
  9. Kvinnen med islamuniformen går etter politimann C, som blir mishandlet av Ammad, men ramler.
  10. Politimann C kommer seg løs og retter elektrosjokkvåpenet mot Ammad, som setter seg på en stol med hendene i været og blir sittende slik på resten av klippet.
  11. Fahir hopper på politimann C bakfra og dundrer løs med 5-6 slag mens han ser ut til å ha grep om Cs hals med den andre neven.
  12. Politikvinne B ligger nede og holder seg til ansiktet, kommer seg opp og tar seg til ansiktet igjen, mens hun fomler for å få ut en pepperspray e.l. Hun bruker rundt åtte sekunder på å reise seg opp og få ut sprayen.
  13. Fahir blir skutt av politikvinne As sjokkvåpen. Han deiser i bakken slik at politimann C kommer seg løs.
  14. Politikvinne B truer en som filmer med pepperspray, holder også sprayen i retning Fahir.
  15. Kvinnen i islamgevanter kryper mot Fahir og legger hendene på ryggen hans.
  16. Politimann C reiser seg opp, retter elektrosjokkvåpenet sitt mot Fahir på gulvet.
  17. Fahir snur hodet mot C, som sparker ham i ansiktet/hodet.

 

Kaoset fortsetter i den neste videoen i sekvensen, den som først gikk viralt. Her ser vi blant annet at den rødhårede politikvinnen B true han som filmer med pepperspray, mens alle tre merkelig nok fjerner seg fra han som skal arresteres og lar ham ligge ubevoktet på gulvet sammen med moren en liten stund.

En fjerde politimann kommer til unnsetning. Den blonde politikvinnen prøver å ta kontroll på Fahir på egen hånd, mens den rødhårede virrer rundt og bruker tid på å finne frem håndjern.

Vi ser også samme politimann som sparket Fahir bøye seg over Ammad og tilsynelatende sier noe, mens han trykker hodet hans mot gulvet.

 

Etter dette peppersprayes en tredje person, som sto med ryggen til på overvåkningsvideoen, og som ikke virker som en trussel mot politiet. Men han filmer med mobilen. Han blir lagt i bakken.

Politibetjenten som sprayer og deretter tar halsgrep på ham er ifølge Sky News den samme som sparket Fahir Khan.

 

I en uttalelse fra politiet heter det at de tilstedeværende betjentene var bevæpnede, og at det derfor var en «klar risiko for at de skulle bli frastjålet skytevåpnene sine under overfallet».

Til tross for at denne faren var overhengende ser vi i klipp som sirkulerer at politifolkene eskalerer situasjonen og heller sitter på huk med eksponerte tjenestevåpen for å sette på håndjern.

I alt ble fire menn arrestert og siktet for slagsmål og overfall på offentlige tjenestefolk.

Advokat Akhmed Yakoob trommet sammen til pressekonferanse der han fortalte følgende om de to voldsmennenes bror, som jobber i politiet:

– Denne mannen er nå redd for å gå på jobb. Grunnen er at han er redd for sin egen sikkerhet og tror han kan bli et offer, slik de to familiemedlemmene hans er blitt.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.