Den norske krona er inne i en ny svært dårlig periode, innrømmer økonomer E24 har snakket med. Torsdag bikket en euro 12 norske kroner for første gang i år.

Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, sier at dersom krona skulle svekke seg ytterligere, så har ikke Norges Bank noen andre virkemidler innenfor dagens mandat enn å heve renta.

Dessverre er norske husholdninger blant de mest forgjeldede i verden. Flere rentehevinger kan derfor føre til at norsk økonomi og etterspørselen her hjemme bremser kraftig.

«Det vil i så fall føre til økt arbeidsledighet, og kan potensielt være en kostbar strategi å holde på», mener Chen. Han spår at nordmenn «bare kan glemme noe rentekutt» i overskuelig framtid som følge av den svake kronekursen.

Polske arbeidere returnerer til Polen på grunn av svak norsk krone

Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken, tror det sitter langt inne at sentralbanken hever renta, ettersom arbeidsledigheten er inne i en stigende trend. «Men ja, dersom kronen bare fortsetter å tape terreng, tror jeg inflasjonsutfordringene dette gir vil blir såpass omfattende at renten bør heves», sier han til E24.

Chen trekker fram såkalt «dirty peg». Løsningen handler om å styre krona innenfor forhåndsbestemte grenser for hvor mye valutaen kan svekkes eller styrkes. Hvis kursen endrer seg for mye, skal sentralbanken gripe inn i markedet.

«Man mister noe av fleksibiliteten for øvrig, det er både vanskelig å styre og kontroversielt, men en krisesvak krone bør føre til krisetenkning med en beredskapsplan», mener Olav Chen.

Roger Bjørnstad, sjeføkonom i LO, mener kronesvekkelsen kommer av en kombinasjon av uro og usikkerhet, samt at norske kroner er en liten og sårbar valuta.

Bjørnstad tror samtidig at underliggende strukturelle forhold medvirker til at investorer har nedpriset krona, som at Norge skal bevege seg bort fra olje og gass og over til en «grønnere» økonomi. «Den ekstra profitten fra petroleum er i ferd med å tømmes, og fremtidsutsiktene for internasjonal kapital er mer usikker i Norge».

Bjørnstad hevder overfor E24 at vi ikke bør bruke renta til å styre krona, fordi renta virker langt sterkere innenlands enn den gjør på kronekursen.

«Det gir bare en kortsiktig og liten effekt, og vil bare ha større og skadelig effekt på norsk økonomi på kort og lang sikt. Samtidig vil det bidra til å gjøre den norske kronen enda svakere, hvis vi står dårligere rustet til å gjøre nødvendige investeringer innen fornybar energi», sier LO-økonomen.

Han poengterer at ytterligere rentehevinger vil være skadelig for norske bedrifter og husholdninger, og at det vil gå ut over investeringer i fornybar energi.

«Vi har et oljefond som gir veldig høy troverdighet. Hvis Norges Bank vil signalisere at de skal styre kronekursen, så er det våpenet de må bruke», hevder Roger Bjørnstad.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.