Det er grenser for hvor mye Israel kan tåle av angrep fra Hizbollah, poengterer Kai Kverme i Landinfo. – De leker i aller høyeste grad med ilden, sier han.
– Situasjonen er veldig ustabil og det er veldig lite som skal til før det kommer helt ut av kontroll, sier seniorrådgiver og Midtøsten-ekspert Kai Kverme i Landinfo til NTB.
– Det er vanskelig for israelske myndigheter å bare skulle sitte stille uten å kunne beskytte sin egen befolkning, poengterer han et døgn etter at konflikten mellom Hizbollah og Israel ble trappet ytterligere opp.
Lørdag ble en fotballbane i drusiske landsbyen Majdal Shams på de israelskokkuperte Golanhøydene truffet av et rakettangrep som drepte tolv personer som var under 20 år gamle. Druserne er en arabisktalende religiøs minoritet som lever i både Israel, Syria og Libanon.
Angrepet var det dødeligste angrepet mot Israel siden Hamas-angrepet i oktober i fjor,
Søndag morgen opplyste den israelske hæren at de hadde angrepet Hizbollah-mål «langt inne på libanesisk territorium og i det sørlige Libanon» med fly.
– Hizbollah-angrepet i dag overskrider alle røde streker, og vår respons vil være tilsvarende, sa Israels utenriksminister Israel Katz natt til søndag.
En talsperson for iransk UD advarte på sin side mot at Israel på nytt tar seg inn i Libanon. Israel gikk inn med bakkestyrker i Libanon senest i 2006.
Kverme setter det opprinnelige rakettangrepet i sammenheng med Hizbollahs uttalte mål om å binde opp mest mulig av kapasiteten til den israelske hæren i nord. Men lørdagens angrep er «noe annet enn vi har sett tidligere», fastslår han og viser til betydelige sivile tap.
– Hizbollah balanserer på en knivsegg. Plutselig er det for mye for Israel. De leker i aller høyeste grad med ilden, sier han.
– Før dette siste angrepet og gjengjeldelsen var det mange som tenkte at det var rundt 50 prosents sjanse for en større krig. Nå tror jeg nok faren for en fullskalakrig har økt. Men det er vanskelig å spekulere i det. Det er mange forhold som må tas med i betraktningen, sier Kverme.
Han understreker dessuten at det er grunn til å tro at det i utgangspunktet ikke var Hizbollahs intensjon at raketten – som ifølge IDF var én av minst 30 raketter som ble skutt mot Israel – skulle treffe Majdal Shams og ramme slik den gjorde. Hizbollah benekter å stå bak angrepet.
Også USAs utenriksminister Antony Blinken uttalte søndag at alt tyder på at raketten var fra Hizbollah.
Hizbollah sa opprinnelig at organisasjonen hadde skutt mot en militær installasjon, men benektet senere angrepet etter å ha sett resultatet, ifølge Kverme. Angrepet skal ha vært gjengjeldelse etter et israelsk angrep på landsbyer i Sør-Libanon tidligere på dagen der fire Hizbollah-medlemmer ble drept.
– På den ene siden sier Israel at Hizbollah har krysset en rød linje, men samtidig sier de at «vi nærmer oss» en fullskalakrig. Det indikerer at vi ikke er der ennå, sier Kverme.
Hizbollah er «helt organisk forbundet» og nærmest en del av Den islamske republikken Iran, poengterer han. En israelsk invasjon som truer Hizbollahs eksistens, kan få Iran til å gripe inn, mener Kverme. Han synes likevel det er vanskelig å se for seg en direkte iransk innblanding i konflikten og tror ikke landet vil gripe inn «sånn tingene er nå».
Israel er på sin side bundet opp i krigen på Gazastripen og i konflikt med houthiene i Jemen. En fullskalakrig mot Hizbollah vil åpne nok en front.
– Vi får se hva Israel velger å gjøre. Det er grenser for hvor mye de kan leve med. Det er mye befolkning i nord som er drevet på flukt og som ikke får vende tilbake og man er stadig utsatt for angrep der, sier Kverme.