Norske kroner har sunket kraftig i verdi målt mot en lang rekke valutaer de siste ti årene, og fallet ser bare ut til å fortsette. Krona svekkes ikke kun sammenlignet med euro eller dollar, men også mot blant annet polsk zloty.

NRK har snakket med Jakub Kaczmarek. Han jobber som elektriker i Sandnes, og er ikke aleine om å legge flytteplaner hjem til Polen. En polsk zloty koster nå 2,8 norske kroner, mot 1,9 kroner i 2014. Dette gir mye mindre kjøpekraft i hjemlandet for polakker som arbeider i Norge.

Kronekollaps pluss markant lønnsvekst i Polen har bragt polske lønninger på nivå med norske. Nå velger polakker Tyskland og Nederland i stedet, sier Adecco-sjef Torben Sneve til Finansavisen.

Svak norsk krone gjør det vanskelig å rekruttere polske arbeidere

Allerede i 2023 advarte rekruttering- og bemanningsselskapet Adecco om at de hadde stadig større problemer med å rekruttere polske arbeidere til å jobbe i Norge. Polen har sterkere økonomi enn for ti år siden, og polske byer er tryggere og mindre multikulturelle enn mange byer i Vest-Europa. Et økende antall polakker velger derfor å bli hjemme, eller returnere til sitt hjemland.

Mange trodde at rentetoppen var nådd i Norge for denne gang. Men nå er det flere økonomer som lurer på om vi vil se en ny renteheving til høsten, for å styrke krona.

Sjeføkonom i LO Roger Bjørnstad advarer mot dette. Han viser til den høye gjelda nordmenn har, som gjør at en enda høyere rente vil svi hardt.

«Skal vi liksom gå over til en slags valutakursstyring med renta? Det vil være svært skadelig for norsk økonomi, norske bedrifter og norske husholdninger», uttaler han til NRK.

Sjeføkonom om den svake kronen: – Må knyttes til euro

Derfor tar han heller til orde for at Norges Bank skal kunne få ta i bruk flere andre verktøy enn bare renta i sin pengepolitikk. Bjørnstad mener vi bør vurdere å ta Oljefondets penger i bruk for å kjøpe norske kroner, og med det styrke kronekursen.

Også valutatrader Tor Vollaløkken mener det kan være en idé, skriver Dagens Næringsliv.

Forslaget får derimot sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland, til å steile. Hun slår ring om Norges Banks nåværende mandat, og mener at det bør ligge fast.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.