«I mange år var noe av det verste jeg kunne forestille meg en situasjon der Det Radikale Venstre fikk innflytelse over dansk innvandringspolitikk. Heldigvis har det vært bred politisk enighet om at akkurat denne katastrofen skulle unngås.» 

Men så dukket Lars Løkke Rasmussens opp med det nyskapte partiet Moderaterne. skriver Christian Marcussen i en kommentar i Berlingske. Han er kommunikasjonssjef og medlem av Det Nationale Integrationsråd.

Partiet ikke lenger kan spille rollen som king makers på en troverdig måte, skriver  Marcussen.

Men mens alle har innsett at Venstre ikke må få makt over innvandringspolitikken, er det ennå ikke den samme bevisstheten om at katastrofen allerede har inntruffet i form av regjeringspartiet Moderaterna.

Han peker blant annet på valgkampen i 2022, da Løkke stilte seg på Det Radikale Venstres side og protesterte mot regjeringens plan om å sende asylsøkere til Rwanda (noe også britene har forsøkt, uten et snev av suksess).

Lars Løkke Rasmussens parti har i løpet av sin korte levetid overtatt Venstres gamle rolle som partiet med makt og vilje til å undergrave den strenge danske innvandringspolitikken. Dette beskrev Rasmussen som symbolpolitikk. Men hvis symbolene fører til færre innvandrere, hvorfor ikke? I stedet bekymret han seg om at Danmark kunne få negativ oppmerksomhet. Vel: Ungarn får mye negativ oppmerksomhet når det gjelder migrasjon, og derfor er gatene helt trygge.

Etter valget endte med at Lars Løkke Rasmussens ble Danmarks utenriksminister.

Herfra har han effektivt kunnet omsette sin bekymring for Danmarks omdømme til store skader på landets verdier.

Han sto blant annet bak den nye loven, som medførte at Danmark forbyr koranbrenning. Ytringsfriheten betød mindre enn den islamofile underkastelsen, og ble flatt innskrenket. At loven ble vedtatt den 7. desember 2023, kun to måneder etter terrorangrepet mot Israel, førte til stor glede for islamister fra fjern og nær.

Moderaterna foreslo i august at bedrifter skulle kunne importere all den ikke-vestlige arbeidskraften de ønsket. Det eneste kravet var tariffavtale. En bombe under Danmarks innvandringspolitikk. Rasmussen sa det slik«Det er et forslag som trumfer alt.» Og ja, det kan man si, kommenterer Marcussen tørt.

Moderaternes ekstreme forslag vitner om den ånden som råder i partiet. De bryr seg ikke om integrering blir umulig. Hva er egentlig integrering? Jeg har aldri forstått dette ordet.

Samtidig har Moderaterne fremmet flere lempinger på lovene om migrasjon, også her uten krav til å beherske det danske språker, eller å være i stand til å leve uten massiv støtte fra danske skattebetalere.

Det virker som om verdipolitikken i seg selv interesserer Rasmussen, skriver Marcussen.

Kanskje er det for å sone for å ha skapt Inger Støjberg? Eller kanskje er det for å appellere til et voksende muslimsk velgersegment?

Det er klart at resten av regjeringen ikke kan fraskrive seg ansvaret for alle disse oppmykningene og kompromissene. De har enten ikke viljen eller den politiske motstandskraften til å stå opp mot Løkke. Men de må utvikle denne motstandsdyktigheten raskt, før Moderaterne gjør uopprettelig skade.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.