Elleve personer skal ha blitt drept og nærmere 20 skadd under et intenst rakettangrep mot den drusiske byen Majdal Shams, nord i Israel.

De fleste ofrene skal være barn og unge mellom ti og tyve år. Av de skadde har flere livstruende skader, og dødstallet ventes å stige. Dette er ifølge avisen Haaretz, som kaller angrepet «den dødeligste hendelsen i Nord-Israel siden 7. oktober».

Det skal i tillegg være 30 skadde, ifølge Times of Israel.

Det var like etter klokken 18 lørdag kveld at en rakett avfyrt fra Libanon traff en fotballbane i nærheten av en lekeplass.

– Vi kom til fotballbanen og så ødeleggelser og gjenstander som sto i brann. Ofrene lå på gresset, og scenene var skrekkelige. Vi startet umiddelbart med akuttbehandling av de skadde. Noen av dem ble tatt med til lokale klinikker, og teamene våre ble også henvist til disse klinikkene. Under hendelsen ble det utløst ytterligere alarmer, og medisinsk behandling av de skadde pågår fortsatt, sa akuttmedisiner Idan Avshalom i et intervju med Jerusalem Post.


De fleste av ofrene i Majdal Shams skal ha vært barn. Foto: Facebook

Angrepene mot de nordlige delene av Israel har økt i antall. Ifølge det Hizbollah-tilknyttede nettverket Al-Mayadeen ble 100 raketter skutt mot Israel lørdag.

Et dusin raketter rettet mot Neve Ativ, et israelsk samfunn som ligger nær den libanesiske grensen, traff ubebodde områder og forårsaket ingen personskader. Rundt 30 raketter fra Libanon utløste alarmer i Kiryat Shmona, Tel Hai, Margaliot og over hele Øvre Galilea. I disse tilfellene nøytraliserte IDF Aerial Defense Array mange prosjektiler, og resten falt i åpne områder. Det er heller ikke meldt om personskader i disse angrepene.

Den israelske regjeringen og IDF blir nå kritisert for å fokusere for mye på konflikten i Gaza. Moshe Davidovitch, leder av Mateh Asher Regional Council og Confrontation Line Forum, er en av dem som uttrykker sterk kritikk:

– Det ser ut til at statsministeren og regjeringsmedlemmer vil fortsette sin politikk og ignorere det nordlige Israel inntil rakettene lander i Cæsarea. Jeg oppfordrer regjeringen til å våkne opp fra dvalen og handle umiddelbart.

Representanter for Magen David Adom (MDA), den israelske utgaven av Røde Kors, har oppfordret publikum til å gi blod den kommende uken. Dette for å erstatte enhetene som er sendt til Majdal Shams og for å forberede medisinsk innsats i forbindelse med eventuelle fremtidige angrep.

Ifølge en situasjonsvurdering fra IDF og IDFs etterretningstjeneste ble rakettoppskytingen mot Majdal Shams utført av Hizbollah.

Utenriksminister Israel Katz sier til Times of Israel at Hizbollah har «krysset alle røde linjer» − en gjentakelse av ordvalget han brukte i et intervju tidligere på dagen – «og vi vil svare med utgangspunkt i dette».

– Dette er ikke en hær som aksjonerer mot en annen hær. Det er en iransk terrororganisasjon som forsettlig angriper sivile og barn.

Israel «nærmer seg stadiet for en full krig mot Hizbollah og Libanon», sier Katz.

Kjøp Jean Amérys bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.