De siste ni månedene har 38 av 58 terrormistenkte i Europa vært tenåringer. Terrorgrupper rekrutterer stadig yngre, og det er kommet trusler mot OL, melder CNN.

IS gjør som gjengene i Sverige: Rekrutterer unge. De går lettere under myndighetenes radar.

Bekymringen øker for potensialet til terrorgruppen IS og gruppens afghanske og pakistanske del, ISIS-K. Spesielt før OL i Paris har frykten økt for at terrorgruppene har fått større slagkraft i Europa.

Peter Neumann forsker på radikalisering og politisk vold ved Kings College i London. Han sier til CNN at de siste tallene fra Europol viser at antallet angrep og planlagte angrep har mer enn firedoblet seg siden 2022.

Stadig flere av de rekrutterte er ungdommer under 20 år. Et flertall av de arresterte, enten for å ha gjennomført eller planlagt terror, har den siste tiden vært tenåringer.

Rekrutterer på Tiktok

Neumann forteller at gruppene, som ISIS-K, målrettet går inn for å rekruttere ungdommer gjennom sosiale medier, som for eksempel Tiktok. Han sier dette er gjennomtenkt, selv om mange av tenåringene er umodne og ubesluttsomme.

– Hvem ser på en 13-åring som en terrorist, spør Neumann.

Han sier den sentralasiatiske gruppen ISIS-K, som sto bak angrepet mot en konserthall i Moskva i vinter, er den mest aggressive delen av IS akkurat nå.

Neumann tror de kan være i stand til å gjennomføre større og organiserte terrorangrep på europeisk jord.

OL utpekt som mulig mål

2 av 27 saker forskeren har sett nærmere på, har involvert tenåringer som har planlagt terror mot de olympiske lekene i Frankrike.

I april ble en 16-åring pågrepet i Sørøst-Frankrike etter angivelig å ha gjort undersøkelser om hvordan man lager et bombebelte og dø som en IS-martyr, muligens med OL som mål.

Måneden etter ble en 18-åring med tsjetsjensk bakgrunn arrestert for tilknytning til en terroristorganisasjon. Han skal angivelig ha peilet seg inn mot OL-tilskuere i byen Saint-Étienne, ifølge franske antiterrormyndigheter.

Trussel for vestlig etterretning

Foreløpig er det ingen av tenåringene som mistenkes å være en del av den mer aggressive ISIS-K-gruppen. De rekrutterer for det meste fra sentralasiatiske land, men utgjør likevel en trussel for vestlige etterretningstjenester, melder CNN.

Flere av dem beveger seg stadig nærmere Europa. I Tyrkia er 18 personer tiltalt, mistenkt for å være en del av ISIS-K, blant annet for å støtte angrepet mot det svenske konsulatet i Istanbul.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.