En rekke prominente russere har omkommet efter å ha falt ut av vinduer siden krigen  i Ukraina startet i februar 2022 – blant dem en toppsjef i oljebransjen og en høytstående tjenestemann i forsvaret. Wagner-gruppens leder Yevgeny Prigozhin falt ned i et fly.

Toppøkonom

Nu sist falt en russisk toppøkonom og forsker ved Det russiske videnskapsakademi i Moskva, Valentina Bondarenko, ut av vinduet i leiligheten sin i Moskva. 

– Hun falt ut av vinduet fra leiligheten sin og det var dessverre ikke mulig å redde henne, skadene hun pådro seg var inkompatible med liv. Det er så langt ikke mistanke om kriminalitet. Kvinnen hadde vært syk i lang tid, meldes det.

Bondarenko tok doktorgraden i 1991 på en avhandling om politisk økonomi. Hun publiserte i sin karrière mer enn 220 videnskapelige arbeider i russiske og internasjonale tidsskrifter.

Sudden Russian death syndrome

«Sudden Russian death syndrome» er intet nytt fenomen. I Russland har man kultur for politisk snikmyrderi. Der kalles det å sende en «Mercader» – oppkalt efter Stalins leiemorder Ramón Mercader som innyndet seg hos Lev Trotskij før han hamret isøksen inn i hodet på ham. 

Mercader ble med det et uttrykk for snikmorder i Russland og under Putin later tradisjonen til å blomstre videre.

  • Den vakre nestsjefen i Loko Bank, Kristina Baikova falt 23. juni 2023 ut av et vindu i sin leilighet i 11. etasje i Moskva. Hun ble 28 år.
  • Videnskapsmannen Grigory Klinishov ble 17. juni 2023 funnet død med nakkeskader som kunne tyde på en kriminell handling.
  • Juristen Artyom Bartenev falt 8. juni 2023 12 etasjer ned fra sin leilighet, samme dag som han skulle dømme i en rettssak.
  • Pyotr Kucherenko ble 20. mai 2023 syk ombord på et fly fra Cuba til Russland. Han hadde offentlig kalt krigen i Ukraina en «fascistisk invasjon» som «brutaliserte vår nasjon».
  • Visegeneraldirektør for energiselskapet Yakutskenergo Igor Shkurko ble 4. april 2023 funnet død i en fengselscelle efter å ha blitt anklaget for korrupsjon.
  • Oliemagnaten og antatt tidligere spion Viatcheslav Rovneiko ble 22. februar 2023 funnet bevisstløs og kunne ikke gjenopplives. Han hadde et nært forhold til Putins efterretningssjef.
  • Marina Yankina falt 16. februar 2023 ut av et vindu i 16. etasje i St. Petersburg. Hun var regnet som lojal mot Putin og hadde en nøkkelrolle i finansieringen av krigen i Ukraina.
  • Vladimir Makarov, en høytstående russisk general, ble funnet død 13. februar 2023 bare en uke efter at han var blitt avskjediget av Putin.
  • Pølsemagnaten Pavel Antov døde 24. desember 2022 efter å ha falt ut av et vindu i India. Han hadde et halvt år tidligere kritisert krigen i Ukraina, men angret seg og skrevet at han støttet presidenten og patriotisk støttet sitt land.
  • Designeren Grigory Kochenov falt 7. desember 2022 ut fra sin balkong da politiet ankom for å ransake leiligheten. Han var kritisk til krigen i Ukraina.
  • Kryptomilliardæren Vyacheslav Taran døde 25. november 2022 i en helikopterulykke.
  • Styreleder i det nasjonale oljeselskapet Lukoil Ravil Maganov, falt 1. september 2022 ut av et vindu i sjette etasje på et sykehus i Moskva. Han hadde oppfordret til å få en snarlig slutt på krigen i Ukraina. 
  • Finansdirektør Daniil Rapoport var en uttalt kritiker av Putin. Han falt 14. august 2022 ut av sin leilighet i Washington DC. Han hadde flyttet fra Ukraina efter den russiske invasjonen i februar 2022.
  • Andrey Botikov, en av de 18 forskerne som utviklet covid-vaksinen Sputnik V, ble funnet kvalt i Moskva i mars 2023.
  • Opposisjonslederen Alexei Navalnyj ble syk under en flytur fra Sibir til Moskva. Flyet måtte nødlande i Omsk hvor Navalnyj ble innlagt på sykehus. To dager senere ble han fløyet til Berlin hvor han ble behandlet og kom til hektene. Navalnyj kjente risikoen, men returnerte allikevel til Russland hvor han umiddelbart ble arrestert. Han døde 16. februar 2024 i straffekolonien IK-3 i Jamalo-Nenetsk.

Dette er ikke enden på listen, men poenget skulle være tydeliggjort.

21 rike russere har måttet bøte med livet hittil i år

 

Kjøp eboken av Kent Andersen!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og/eller som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.