Israels helsevesen og redningstjeneste forbereder seg på en fullskala krig mot Hizbollah. Man forventer daglige angrep med 4000 raketter og tusenvis av drepte og sårede i en konflikt som kan overgå krigen i Gaza. Forberedelsene er nå i gang – også under jorda.

Rambam Health Care Campus i Haifa er det største sykehuset i Nord-Israel. I sykehusets lokaler over bakken er alt som vanlig. Men tre etasjer ned, i det underjordiske parkeringshuset, er forberedelsene i gang for en fullskala krig mot Hizbollah: Fire operasjonssaler, en fødeavdeling og et dialysesenter er klare til å ta over driften hvis Hizbollah-angrepene eskalerer.

«Det mest befestede medisinske anlegget i verden»

I løpet av åtte timer vil sykehuset være i stand til å operere under jorda, i det som beskrives som «det mest befestede medisinske anlegget i verden». Personalet gjennomfører nå evakueringsøvelser og forbereder seg på å ta imot ytterligere tusenvis av skadde. Israels helsedepartement har bedt Rambam om å være forberedt på å øke kapasiteten med 40 % dersom kampene intensiveres.

Sykehusets underjordiske anlegg ble bygget etter den 34 dager lange krigen mot Hizbollah i 2006. Den gang slo rundt 70 raketter ned i nærheten av sykehuset.

En krig mot Hizbollah i dag forventes å bli mye mer omfattende. Hizbollah er bedre trent og tyngre bevæpnet enn Hamas. De har et rakettarsenal på anslagsvis 150.000 prosjektiler, som vurderes å kunne treffe hele Israel.

«Vi forventer å ha tusenvis av skadde mennesker her. Det er det vi er forberedt på», sier sykehusets direktør, dr. Michael Halberthal, til Wall Street Journal.

«Vårt referansescenario er en krig på minst 60 dager med svært kraftige raketter som lander rundt oss hvert fjerde minutt».

Mye mer alvorlig enn krigen i Gaza

Hizbollah har angrepet Israel siden 8. oktober, dagen etter terrorangrepet til Hamas, og har gjort det klart at angrepene ikke vil opphøre før det blir våpenhvile i Gaza. Titusener av sivile på begge sider er drevet på flukt fra hjemmene sine, og Israel har truet med å starte en full krig for at israelerne skal kunne vende tilbake til hjemmene sine.

Hvis angrepene utvikler seg til en ny krig mellom Israel og Hizbollah, anslår israelske nødetater og lokale myndigheter at rundt 4000 raketter og missiler kan bli avfyrt mot mål i Nord-Israel. Slike kraftige angrep vil overvelde det israelske luftvernet Iron Dome og potensielt drepe tusenvis av mennesker og skade mange flere. Viktig infrastruktur kan også bli slått ut.

Krigen i nord kan derfor bli mye mer alvorlig enn den som nå føres mot Hamas i Gaza.

«Vi vet og forventer at det som skjedde i sør bare er en forsmak på hva som vil skje i nord», sier Eli Bin, generaldirektør for Magen David Adom (Israels svar på Røde Kors).

Magen David Adom er ansvarlig for Israels nasjonale blodbank, som ble flyttet under jorda i oktober etter terrorangrepet fra Hamas. Magen David Adom utruster nå lokale leger i Israels mindre byer, først og fremst de som ligger nærmest Libanon, for å være klare hvis kampene skulle eskalere.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.