Naiviteten kjenner ingen grenser. På ramme alvor trodde tydeligvis både norske myndigheter og arrangørene at det ville dukke opp 11 ghanesere i rullestol på Bergen Marathon. 

I BBC kan vi lese at myndighetene i Ghana er i full gang med å etterforske paralympiske deltagere som anklages for å være bedragere.

11 ghanesere var på vei til Bergen Marathon, og hadde anskaffet nødvendige visum og deltagelsesbevis til arrangementet. De skulle delta i rullestol-løpet.

Ghanas paralympiske komité opplyser til BBC at de ikke kjenner til dette laget, og omtaler dem som bedragere som har utgitt seg for å være representanter for landet.

Idrettsdepartementet i Ghana er allerede i gang med etterforskning av saken, og vil sørge for sanksjoner mot de skyldige, opplyser dem.

På tross av falske identitetspapirer, kreves det visum for å reise fra Ghana til Norge. Arrangørene bekrefter at de fikk påmelding fra ghaneserne. Men de dukket aldri opp.

– Vi fikk en påmelding for elleve ghanesere som skulle delta på rullestolløpet, sier Roger Gjelsvik, sponsoransvarlig for arrangementet og daglig leder i TIF Viking, til Bergens Tidende.

Han legger til:

– De dukket aldri opp.

Ifølge BT landet alle 11 på Oslo lufthavn 25. april. Dagen etter ble en av dem arrestert på et tog på vei til Sverige. En annen ble dårlig og innlagt på Oslo universitetssykehus, og BT opplyser at vedkommende er død.

Tidligere har det vært velkjent med asylsøkere både ved Norway Cup og andre arrangementer som gir troverdige grunner for å reise til Norge. Dette er som oftest ressurssterke folk som kan anskaffe seg falske identitetspapirer og ordinær reise direkte til landet de ønsker å oppholde seg i – eller like ved.

Dette gjør at politiet jevnlig har kontroller ved mellomlandinger før flyet er fremme i Norge. Et eksempel har vært Ethiopian Airlines sine flyvninger fra Addis Abebda til Oslo Lufthavn, med mellomlanding på Arlanda i Stockholm.

Men det er norske myndigheter som har godkjent visumet til ghaneserne.

Dermed har det vært gjort en vurdering hvor norske myndigheter har ansett det for å være troverdig at 11 rullestolbrukere skulle reise fra Ghana til Oslo Lufthavn for å delta i et rullestolløp i Bergen.

Nå er alle mystisk forsvunnet, og ingen vet hvor noen av dem egentlig er, utover at en sannsynligvis er død og en annen er pågrepet. De øvrige ni er det ingen som har opplysninger om, utover at de har landet i Norge.

Det var vel det som hele veien var målet. Denne saken er urovekkende, og er grunnlag for en rekke kritiske spørsmål som Document vil forfølge.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.