Det er full klinsj om halal-slaktingen av kylling i Norge. Bakgrunnen er at Nortura legger ned sitt slakteri på Elverum.

Dette slakteriet er per i dag det eneste slakteriet som er godkjent for halal. Her bedøves kyllingene med Co2-gass og velsignes av en muslimsk slakter. Kyllingen kan dermed merkes som halal-kjøtt og selges til de om lag 200.000 muslimene i Norge, skriver Aftenposten.

12. juli publiserte Islamsk Råd Norge en pressemelding hvor de hevdet at det skulle blir slutt på halal-slakting av kylling i Norge fordi de ikke er invitert inn i en ny prosess for sertifisering av det nye slakteriet på Hærland.

Ifølge Islamsk Råd er heller ikke noen annen uavhengig tredjepart invitert inn for å sertifisere slakteriet.

Det hjelper ikke at Nortura sier at de vil bruke den samme metoden for å slakte kyllingen på Hærland som de brukte i Elverum.

«Halal er forankret i Koranen og sunnah, og det kan ikke aksepteres at slakterier selv definerer halal-begrepet og forsøker å begrense det til en teknisk prosess», heter det i pressemeldingen fra Islamsk Råd Norge.

Nå ønsker IRN, som i mange år har drevet med sertifisering av halal-kjøtt, at de eller en annen uavhengig tredjepart blir invitert inn for å vurdere den nye slaktelinja til Nortura.

– Det viktigste for oss er at de som utfører sertifiseringene, er en tredjepart som følger en godkjent halal-standard, sier Abdulahi til avisen.

Nortura sier til Aftenposten at de «jobber for å holde seg inne med et voksende marked», og at de er i dialog med nordiske slakterier med halal-erfaring, og med sertifiseringsselskaper. Norturas kommunikasjonsdirektør Kjell Rakkenes bekrefter at Islamsk Råd Norge er blant dem som er vurdert.

– Vi håper å konkludere så raskt som mulig i høst, sier Rakkenes.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.