Ordføreren i en liten by på Filippinene, som er anklaget for å være kinesisk spion, jages nå av myndighetene etter å ha unnlatt å møte opp til senatshøringer som etterforsker svindel fra utenlandske gamblingoperatører.

Alice Guo (33) er i skjul etter å ha nektet å møte opp til høringer om påståtte bånd til kinesiske forbrytersyndikater som er anklaget for å drive nettdatingsvindel-sentre under dekke av nettkasinoer i byen hennes, Bamban, skriver The Telegraph.

Hennes historie har fengslet Filippinene i en tid da hovedstaden Manila er midt i en stadig mer opphetet konfrontasjon med Beijing om deres konkurrerende territorielle krav i Sør-Kinahavet.

Guo, som nekter for å ha gjort noe galt, brøt tausheten i forrige uke med en uttalelse der hun sa at hun hadde gått glipp av de to siste høringene på grunn av «alvorlige traumer og utmattelse» under tidligere opptredener, og stilte spørsmål ved hvorfor senatorene var så «fikserte» på henne.

Hun sa at hun hadde blitt utsatt for karakterdrap, og at hun ville ta stilling til eventuelle anklager i en rettferdig rettssak i et skikkelig forum.

Hun har benektet at hun har forbindelser til kriminelle, og har ikke blitt siktet for noen forbrytelse knyttet til ulovlig pengespill.

Etterforskningen av Guo, som har samme handling og politiske intriger som i et TV-filmmanus, begynte etter at politiet gjennomførte en razzia mot en filippinsk offshore-spilloperatør (Pogo) i Bamban, en søvnig jordbruksbygd nord i landet, der hun ble valgt til ordfører i 2022.

De avdekket et svindelsenter der hundrevis av mennesker, blant dem 383 filippinere, 202 kinesere og 73 andre utlendinger, ble tvunget til å utgi seg for å være elskere på nettet for å svindle folk for sparepengene deres.

Sørøst-Asia har blitt sentrum for slike svindeloperasjoner, der svindlerne ofte også selv er ofre, etter å ha blitt lokket og fanget i en ulovlig operasjon etter å ha søkt på falske stillingsannonser.

Presidenten på Filippinene, Ferdinand Marcos Jr. Foto: AP/ Gerard V. Carreon/NTB

Mandag forbød den filippinske presidenten Ferdinand Marcos utenlandske gamblingoperatører på grunn av «det alvorlige misbruket av og den manglende respekten for vårt lovverk».

Pogo, som fungerte som dekkoperasjon for de kriminelle gjengene, ble bygget på land som delvis var eid av Guo, men hun insisterer på at hun solgte sin andel før hun tiltrådte som ordfører.

Under etterforskningen av det åtte hektar store området ble Guos familiebakgrunn og nasjonalitet gransket.

Hennes uklarhet om familiehistorie og oppvekst under en tidligere senatshøring vakte nasjonal oppmerksomhet etter at en senator spurte om hun faktisk var en «ressurs for Beijing», noe hun benektet.

Under høringen innrømmet imidlertid Guo at fødselsattesten hennes først ble registrert da hun var 17 år gammel, og hun hevdet også at hun hadde fått hjemmeundervisning, men hun var ikke i stand til å gi særlig mye mer informasjon ut over dette.

Hun klarte blant annet ikke å svare på spørsmål om sine egne søsken, som hun visste lite og ingenting om.

Guo skyldte sin dårlige opptreden i senatet på at hun «var helt blank i hodet», og hun insisterer på at hun er født på Filippinene og har filippinsk statsborgerskap.

Hun fortalte til nyhetskanalen ABS-CBN News at hun var kjærlighetsbarnet til sin kinesiske fars forhold til en filippinsk hushjelp, og la til at hun ble oppdratt av sin far på deres grisefarm i Tarlac, nord for Manila, etter at moren forlot dem da hun var spedbarn.

Senator Risa Hontiveros. Skjermdump fra Facebook

– Jeg vil fortelle offentligheten at jeg ikke er spion: Jeg er ikke spion. Jeg er filippiner, og jeg elsker landet mitt, sa hun.

Men mysteriet rundt Guos bakgrunn har reist spørsmål på høyeste nivå.

– Vi lurer på hvor hun kom fra. Det er derfor vi etterforsker dette, sa presidenten i mai.

Den 13. juli sa Stephen David, Guos advokat, at hun ikke var i stand til å delta i høringen på grunn av sin «fysiske og psykiske helsetilstand» som følge av «massiv nettmobbing og ydmykelse», og at hun forhåpentligvis ville møte igjen når hun var bedre.

Senator Risa Hontiveros, som leder etterforskningen, sa at arrestordren var det første skrittet mot å gjøre Guo «ansvarlig overfor våre lover».

Fredag sa Hontiveros at myndighetene i landet forsøkte å finne Guo, og at politi og immigrasjonsmyndigheter var på utkikk etter henne.

– Spørsmålet om Alice Guo er en kinesisk spion eller ikke, er foreløpig ikke avklart, sa hun.

Hontiveros, som har skrevet den filippinske loven om mental helse, sa at mental helse ikke kan påberopes for å «unnslippe ansvar, spesielt siden hun er offentlig ansatt».

– Senatet er i sin fulle rett til å etterforske saken, og rettssikkerheten ble ivaretatt hele veien, avsluttet hun.

 

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.