De første øvelsene i årets olympiske sommerleker i Frankrike har allerede funnet sted. En fotballkamp for menn mellom Argentina og Marokko den 24. juli endte i skandale, da folk kastet fyrverkeri og marokkanske tilskuere stormet ut på gresset.
Paris gjør seg nå klar til den formelle åpningsseremonien fredag den 26. juli, med en gallafest som skal kaste glans over elva Seinen.
RFI (Radio France Internationale) melder at omfanget av sikkerhetsarbeid i forbindelse med årets sommer-OL er kolossalt. Over 45.000 politifolk og paramilitære tjenestemenn vil være på vakt, støttet av 10.000 soldater og 20.000 private sikkerhetsvakter.
For å gi ekstra beskyttelse vil en flyforbudssone på 150 kilometer rundt Paris tre i kraft en time før seremonien begynner. Dette vil føre til at all luftfart på en av Europas travleste flyplasser blir satt på bakken eller omdirigert.
Sikkerhetsområdet strekker seg over seks kilometer langs Seinen, og vil romme rundt 300.000 tilskuere med billett pluss innbyggere og turister.
Det ambisiøse Seine-paradekonseptet møtte opprinnelig motstand fra høytstående sikkerhetsmyndigheter, og ble kalt «kriminell galskap» av kriminologen Alain Bauer i 2022.
De siste dagene har Paris sentrum forvandlet seg til en festning, med metallbarrierer som sperrer av begge Seinebreddene. Det er satt opp kilometervis med gjerder. Store turistområder er nesten folketomme.
«Det er ingen flere turister. Ikke engang parisere fra andre deler av byen. Det er kun folk som jobber her og som bor her, men på denne øya er det ikke mange som bor». Dette forteller Phanie Louvrier, som driver en bistro midt i Paris på Île de la Cité, en av to øyer på Seinen. «Det er ingen i gatene. Det er som en spøkelsesby».
15.000 soldater settes inn under OL: «Den største militærleiren i Paris siden 2. verdenskrig»
BBC skriver at «Sikkerhetsoperasjonen – uttrykket yter neppe omfanget rettferdighet – innebærer den største utplasseringen av sikkerhetsstyrker i fredstid i fransk historie, med opptil 75.000 politifolk, soldater og innleide vakter på patrulje i Paris til enhver tid. Veier og metrostasjoner har blitt stengt. Rundt 44.000 barrierer har blitt satt opp. Og et omfattende system med QR-koder er satt opp for innbyggere og andre som ønsker tilgang til elva Seinen og dens øyer. Det har uunngåelig oppstått innkjøringsproblemer og frustrasjoner i en by som vanligvis vrimler av utenlandske turister. ‘Jeg er litt bekymret. Jeg har aldri sett det så rolig før. Nitti prosent av gjestene har forsvunnet’, sier servitøren Omar Benabdallah (25), mens han ser over et fortau med tomme bord på Île de la Cité».
Franske myndigheter hevder at det ikke har vært noen spesifikke trusler mot lekene så langt, men at de er likevel bekymret for «militarisert terrorisme».
I utkanten av Paris gjennomførte en elitestyrke fra fransk politi en ny øvelse på en gisselsituasjon om bord i en buss. Midt i skuddvekslinger og høye eksplosjoner reddet enheten – den samme som rykket ut etter den jihadistiske Bataclan-massakren i 2015 – sivilister som var fanget inne i bussen. «Vi har brukt mer enn to år på å forberede oss til disse lekene. La oss håpe at vi ikke trenger å gjøre noe», uttaler enhetens sjef Simon Riondet.
Innenriksminister Gerald Darmanin har understreket utfordringene med å sikre et så høyt profilert arrangement i dagens geopolitiske og terroristiske klima. «Det finnes ingen 100 prosent sikkerhet», innrømmer Frederic Pechenard, tidligere sjef for det franske politiet.
Frankrike har lenge vært i høy beredskap for terrorangrep. Årvåkenheten er forståelig med tanke på de mange angrepene landet og dets hovedstad har vært utsatt for av jihadistiske grupper som Den islamske staten (IS) og al-Qaida. Nylige trusler fra grupper tilknyttet IS har økt sikkerhetsbekymringene.
«Vi er klare», erklærer derimot en munter president Emmanuel Macron, som med sin sedvanlige selvsikkerhet ikke ser ut til å ha latt seg påvirke av flere uker med politisk uro.
«Jeg vil ikke beskrive det som et mareritt. Vi er fokuserte og målbevisste». Dette sier general Lionel Catar med et halvt smil. Han er ansvarlig for å koordinere arbeidet til de rundt 5500 franske troppene som er satt inn i hovedstaden.
Catar erkjenner overfor BBC at sikkerhetsoperasjonen i forbindelse med OL og Paralympics er «eksepsjonell», men forklarer at den hadde utviklet seg fra Frankrikes allerede eksisterende Opération Sentinelle, en ti år gammel respons på en rekke dødelige angrep utført av islamske grupper og enkeltpersoner. «Vi har mineryddingsteam. Vi har hundeekvipasjer. Vi har anti-dronesystemer, radarer og dykkere som patruljerer langs Seinen».
BBC skriver at rundt 250 britiske politifolk og 50 politihunder vil være i Frankrike i løpet av de kommende ukene, og noen av dem vil delta i franske fotpatruljer rundt Paris sentrum. De er blant 1750 utenlandske politifolk fra flere titalls land som deltar i operasjonen.
Det er ingen enkel oppgave å sikre et friluftsområde med hurtigstrømmende vann, med utsikt over hundrevis av bygninger.
Snikskyttere er utplassert på hustakene, på utkikk etter potensielle trusler. Vannet blir patruljert av marinebåter utstyrt med dykkere og sonar for å oppdage eksplosiver eller infiltrasjonsforsøk.
Alle båter som deltar i paraden på Seinen, og de som ligger fortøyd langs ruten, vil bli nøye inspisert av sporhunder og bombeeksperter. Elvetrafikken vil bli stanset i begge retninger, med sperringer og nett klare til å settes ut om nødvendig.
Den franske hæren vil føre tilsyn med anti-droneoperasjoner over byen, og tar i bruk den nyeste teknologien innen elektronisk krigføring for å motvirke potensielle trusler fra lufta.
Droner som opereres av sikkerhetsstyrker vil, sammen med kameraer forsterket med kunstig intelligens (KI), overvåke folkemengden for mistenkelig aktivitet.
Hvis du som besøkende likevel skulle komme deg forbi bombehunder, metallbarrierer, overvåkning med droner og kunstig intelligens, militære dykkere, snikskyttere, samt 75.000 politifolk og soldater, så ønsker romantikkens og lysets by deg velkommen til OL.