En tysk domstol har slått fast at Syria er et trygt land. Det åpner for deportasjoner og kan påvirke flyktningestatusen til tusenvis av syriske statsborgere i Tyskland. 

Ikke sannsynlig at sivile skades

Kjennelsen som ble avsagt av den høyere forvaltningsdomstolen i Münster, slår fast at Syria er trygt nok til at folk kan sendes tilbake. Selv om dommerne erkjenner at det fortsatt forekommer krigshandlinger i Syria, er det ikke lenger sannsynlig at sivile blir skadet: 

– Det er ikke lenger noen alvorlig, individuell trussel mot siviles liv eller fysiske integritet i Syria. 

Rettens avgjørelse forventes å åpne for uttransporteringer. 

Ingen diplomatiske forbindelser

Selv om det for første gang på 13 år er lovlig å deportere syrere, er det lite sannsynlig at det vil skje med det første eftersom Tyskland og Syria ikke har diplomatiske forbindelser. Det er også usikkert hvordan det føderale kontor for migrasjon og flyktninger (BAMF) vil reagere på dommen. 

Det ansees som usannsynlig at BAMF vil endre statusen for syrere som allerede er innvilget beskyttelse og mange syrere som kom til Tyskland i 2015 og 2016, er allerede gitt tysk statsborgerskap efterat den venstreliberale regjeringen myknet opp utlendingsloven, men for syrere som ikke har fått asyl eller subsidiær status, kan dommen få betydning. 

Dømt for alvorlig forbrytelse

Saken kom opp efterat en syrer som kom til Tyskland i 2014, gikk til retten fordi han ikke var blitt anerkjent som flyktning og ikke hadde fått subsidiær beskyttelse. 

Dommerne avviste klagen fordi mannen var dømt for menneskehandel, men de gikk også et skritt videre: Han ville ikke blitt tilbudt asyl eller subsidiær beskyttelse selv uten å være dømt for en alvorlig forbrytelse. 

Asyl tilbys bare dem som flykter fra politisk forfølgelse, noe som er uvanlig i Syria, og det må foreligge trussel om borgerkrig for å få subsidiær beskyttelse, hvilket dommerne ikke kunne se at det gjør.

Sverige og Danmark

Danske myndigheter kom til samme konklusjon allerede i 2021. Sverige slo i 2022 fast at det er trygt nok i deler av Syria til å avslå asylsøknader og gjennomføre deportasjoner. I 2023 fikk omlag 9000 syrere norsk statsborgerskap.

Nesten tre av fire kriminelle dømt til utvisning til Syria blir værende i Sverige

 

Kjøp Totalitarismens psykologi! E-boken finner du her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.