Joe Biden holdt onsdag en ti minutters tale til nasjonen der han forklarte hvorfor han ikke stiller. Men spørsmålene rundt hans sjokkartede melding søndag er om mulig blitt enda flere, for Biden ga ikke svar på hvorfor han tverrvendte.

Helt opp til det siste holdt Biden fast ved at han var kandidat. Det sa han kl. 10.00, så hva skjedde mellom dette tidspunktet og kl. 13.45? Biden ble tatt på sengen. Av hvem?

Formatet Biden valgte til en så dramatisk beskjed, var merkelig: Twitter/X. Ingen vil normalt finne på å bruke en sosial plattform til noe så dramatisk. Da velger man en pressekonferanse og møter velgerne ansikt til ansikt.

Rett etterpå kom meldingen om at han overlater stafettpinnen til sin visepresident.

Biden var detronisert. Avsatt. Av hvem?

Høyst sannsynlig av den som ventet med å støtte henne: Barack Obama. Det ville vært for påfallende hvis han var den første til å gratulere.

Men det er flere tegn på at Biden er avsatt i et internt kupp. Hvis han skulle gitt Kamala en flying start, skulle han gått av umiddelbart. Men Biden blir sittende ut perioden.

Det gjentok han i natt. Han skulle fullføre «jobben».

Kamala vil fortsatt være visepresident frem til valget og hefte for den politikken Biden har ført.

I natt skrøt Biden av alt de hadde fått til. De hadde fått USA på bena igjen etter pandemien. Skapt 16 millioner nye jobber. Fått kontroll med inflasjonen og hentet industrien hjem. Kina er ikke lenger en utfordrer for USA, som har dratt ifra. Det sa Biden. Velgerne som satt og så på, vet at sannheten er noe helt annet: De klarer seg ikke lenger med én jobb, kredittkortene er maksimalt belastet. Prisene har gått gjennom taket. De unge har ikke råd til å kjøpe seg bolig.

Også kriminaliteten har gått ned, og trafikken av illegale i sør er mindre enn da Trump gikk av, presterte Biden å si.

Biden klarte også å si at for første gang på lenge er ikke Amerika involvert i kriger. Han nevnte Ukraina og Gaza, men det var for å si at han skulle sørge for at Russland tapte og at det ble fred mellom Israel og palestinerne.

Biden virket helt frakoblet virkeligheten. Leger Fox snakket med, syntes han virket flat og merkelig uemosjonell, gitt de dramatiske begivenhetene den senere tid. Det begynte med attentatet på Trump 13. juli. I den forbindelse nevnte Biden at hans hovedutfordrer nesten ble drept. Han må vite at velgerne er mistenksomme. Secret Service-sjefen, som er en av Bidens personlige venner, hadde ingen svar da han forklarte seg for Kongressen mandag, ni dager etter hendelsen.

Mye går i oppløsning, og velgerne ser det. Trump og hans kampanje holdt rally i North-Carolina onsdag.

Trump var i form. – De forventer at jeg skal være snill etter attentatet. Synes dere jeg skal være snill mot Kamala? spurte Trump – og ga selv svaret: I don’t think so!

Det hadde vært tusen mennesker på møtet der Kamala introduserte seg selv, til medienes begeistring. De skrev at det var det største møtet på lang tid. For Demokratene.

– De refererer aldri våre antall, sa Trump og hentydet til kameraene i bakgrunnen. Det er helt sant. Kameraene viser aldri de enorme tilhørermengdene Trump trekker.

Onsdag kom meldingen om at Secret Service helst ser at Trump sløyfer store utendørsmøter og kun holder seg på innendørsarenaer. Dét blir ikke det samme.

Først unnlater Secret Service å beskytte ham. Deretter vil de begrense hans valgmuligheter mht. møtearenaer. Det er ikke vanskelig å få øye på hensikten med dette.

Nå vet vi at Secret Service var beskjedent representert 13. juli fordi tre ganger så mange agenter var opptatt med å beskytte Jill Biden på et valgarrangement. Men Jill Biden er ikke folkevalgt og stiller heller ikke til valg. Hun er derimot opptatt av makt og har fått en egen marsj komponert for seg som spilles når hun ankommer.

Det satt nok uhyre langt inne for familien Biden å oppgi drømmen om en ny periode.

Slik amerikansk politikk er blitt – takket være Demokratene og den dype staten – kan alt skje. Og de vet det.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.