USA og Canada sendte jagerfly på vingene onsdag da kinesiske og russiske bombefly med atomvåpenkapasitet fløy utenfor kysten av Alaska.

Russiske bombefly har også tidligere beveget seg innenfor dette luftrommet, skriver Breitbart News. men dette skal være første gangen bombefly fra Kina og Russland gjør dette samlet. Begge bombeflyene er i stand til å bære atomvåpen.

Ifølge North American Aerospace Defense Command (NORAD) er dette første gangen et kinesisk H-6 bombefly har trengt seg inn i nærheten av luftrommet rundt Alaska som går under akronymet ADIZ (Air Defense Identification Zone).

Også Air & Space Forces Magazine rapporterer om hendelsen.

To russiske TU-95 Bear og to kinesiske H-6 strategiske bombefly fløy et tokt i Alaska Air Defense Identification Zone (ADIZ), en buffersone i internasjonalt luftrom i nærheten av Nord-Amerika, NORAD.

Det var første gang russiske og kinesiske militærfly fløy inn i Alaskas ADIZ samtidig, opplyser en tjenestemann i det amerikanske forsvaret til Air & Space Forces Magazine. Det var også første gang kinesiske H-6-fly har trengt seg inn i området, la tjenestemannen til.

Amerikanske F-16 og F-35-fly og kanadiske CF-18-fly ble sendt opp for avskjæring, sammen med støttefly. CH-18 er Canadas versjon av F-18 Hornet.

Bombeflyene skal dog ikke ha trengt inn i amerikansk luftrom, ifølge NORAD.

– De russiske og kinesiske flyene holdt seg i internasjonalt luftrom og kom ikke inn i amerikansk eller kanadisk luftrom.

Ifølge USAs forsvarsminiser Lloyd Austin skal bombeflyene vært litt over 320 kilometer fra luftrommet som er under amerikansk kontroll.

Slike avskjæringer er ikke uvanlig, og norske jagerflygere har holdt på med lignende i mange tiår. Men det er dog spesielt at et kinesik og et russisk bombefly opererer sammen.

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.