Én euro har blitt 50 øre dyrere på tre uker, noe som betyr at en ukes hotellopphold i Spania for en familie har økt med nesten 1000 kroner i løpet av juli.

Med unntak av noen få timer i slutten av mai i fjor, har ikke euroen vært over 12 kroner siden starten av coronapandemien i mars 2020.

Kronesvekkelsen kan medføre konsekvenser for rentesettingen til Norges Bank. Det tror i hvert fall valutaanalytiker i Nordea Markets, Ole Håkon Eek-Nielsen.

– Kronen kan ikke svekke seg stort mer før Norges Bank setter opp renten, sier han til E24.

På den andre siden tror han en sterkere krone vil forhindre at renten må opp. Det siste scenarioet ser han også som mer sannsynlig, altså at kronen styrker seg fra dagens nivå.

Lavere inflasjon i Norge gjør at forventningene til snarlige rentekutt kan la vente på seg.

– Det at markedet på grunn av et lavere enn forventet inflasjonstall begynner å tenke at Norges Bank kan kutte renten innen årsslutt, gjør at kronen mister en del støtte. Vi skilte oss ut en god del siden Norges Bank signaliserte at mars var det mest sannsynlige tidspunktet for rentekutt, sa Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, til E24 i forrige uke.

Kronekursen er nå svakere enn i Norges Banks prognoser.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.