Tidlig i den påståtte covid 19-pandemien tilbød Tysklands helseminister Jens Spahn overpris for ansiktsmasker. Senere forsøkte han å trekke tilbudet, men nu har en domstol slått fast at staten skal betale for seg.

4,50 euro for hver papirmaske

Dommen i tvisten om korona-masker gir leverandørene rett – og kostnadene som kan påløpe skattebetalerne er økt enormt, det omstridte beløpet er oppe i totalt 2,3 milliarder euro.

I slutten av mars 2020 garanterte Spahn overfor alle selskaper at de ville betale 4,50 euro for hver FFP2 ansiktsmaske. Departementet ble overøst av tilbud og forkortet anbudsperioden til bare få dager, men allerede hadde mer enn 700 leverandører kunngjort at de ville levere masker. 

2300 millioner euro

Regjeringens betingelse var at maskene måtte leveres innen 30. april 2020 – hvis de ankom én dag senere ville avtalen være brutt og maskene ville ikke bli betalt for, en klausul Kölns høyere regionale domstol nettopp har erklært ugyldig. 

Dommerne bestemte at departementet skal betale saksøkerne 85 millioner euro pluss 33 millioner i forsinkelsesgebyr. Dommen kan få en dominoeffekt eftersom ytterligere 100 lignende søksmål er til rettslig behandling. Om helsedepartementet taper kan skattebetalerne stå overfor et tap på til sammen 2,3 milliarder euro, 27.500 millioner kroner.

Historiens største økonomiske skandale 

Maskekjøpene er betraktet som en av de største offentlige økonomiske skandalene i Forbundsrepublikken Tysklands historie. 

– Hvorfor blir ikke de ansvarlig tiltalt, de hører hjemme i fengsel, twitrer Constantin Gründig:

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.