Det tyske multinasjonale kjemikonsernet BASF, som er verdens største, taper daglig 4 millioner euro på virksomheten ved hovedkontoret i Ludwigshafen i den tyske delstaten Rheinland-Pfalz, hvor selskapet derfor vil legge ned 11 fabrikker og 14 underavdelinger.
Det kunngjorde Uwe Liebelt, som er sjef for virksomheten i Ludwigshafen, nylig internt under et ledermøte i BASF, opplyser Hugo Müller-Vogg i Focus.
Dette er en ørefik til økonomiminister Robert Habeck, som har oppfordret til «patriotiske» investeringer, fra BASF, som vender Tyskland ryggen i det stille, skriver den mangeårige journalisten, utenlandskorrespondenten og redaktøren i det tyske nyhetsmagasinet.
BASF-toppen hadde ingen gode nyheter, fastslår Müller-Vogg.
Liebelt tok bladet fra munnen: «Rammebetingelsene blir stadig dårligere. Tyskland blir en stadig mindre attraktiv lokasjon.» Som et resultat av dette reduserer BASF en del av sin kapasitet i Tyskland – i likhet med mange andre industribedrifter.
Grunnene til den tyske avindustrialiseringen ble nok en gang gjentatt:
Liebelt ramset opp de høye energiprisene, mangelen på kvalifisert arbeidskraft, de høye skattene og avgiftene, byråkratiet som lammer bedriftene. Av denne grunn kunngjorde BASF massive innsparinger allerede i februar.
Patriotismen hjelper ikke hvis disse omstendighetene gir daglige milliontap i euro, skriver Müller-Vogg, som opplyser at også andre selskaper flytter produksjonen utenlands, samtidig som de utenlandske investeringene i Tyskland går ned.
Habeck viser gjerne til at Intel, Northvolt og Tesla har investert i Tyskland. Det er fordi Tyskland tilbyr dem subsidier, konkluderer Müller-Vogg.
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.