Lasteskip ligger for anker i Rhinen ved BASFs fabrikkområde i Ludwigshafen den 4. juni 2024. Foto: Michael Probst / AP / NTB.

Det tyske multi­nasjonale kjemi­konsernet BASF, som er verdens største, taper daglig 4 millioner euro på virksom­heten ved hoved­kontoret i Ludwigshafen i den tyske delstaten Rheinland-Pfalz, hvor selskapet derfor vil legge ned 11 fabrikker og 14 under­avdelinger.

Det kunngjorde Uwe Liebelt, som er sjef for virksom­heten i Ludwigs­hafen, nylig internt under et ledermøte i BASF, opplyser Hugo Müller-Vogg i Focus.

Dette er en ørefik til økonomi­minister Robert Habeck, som har oppfordret til «patriotiske» investeringer, fra BASF, som vender Tyskland ryggen i det stille, skriver den mange­årige journalisten, utenlands­korrespondenten og redaktøren i det tyske nyhets­magasinet.

BASF-toppen hadde ingen gode nyheter, fastslår Müller-Vogg.

Liebelt tok bladet fra munnen: «Rammebetingelsene blir stadig dårligere. Tyskland blir en stadig mindre attraktiv lokasjon.» Som et resultat av dette reduserer BASF en del av sin kapasitet i Tyskland – i likhet med mange andre industribedrifter.

Grunnene til den tyske avindustrialiseringen ble nok en gang gjentatt:

Liebelt ramset opp de høye energiprisene, mangelen på kvalifisert arbeidskraft, de høye skattene og avgiftene, byråkratiet som lammer bedriftene. Av denne grunn kunngjorde BASF massive innsparinger allerede i februar.

Patriotismen hjelper ikke hvis disse omstendighetene gir daglige milliontap i euro, skriver Müller-Vogg, som opplyser at også andre selskaper flytter produksjonen utenlands, samtidig som de utenlandske investeringene i Tyskland går ned.

Habeck viser gjerne til at Intel, Northvolt og Tesla har investert i Tyskland. Det er fordi Tyskland tilbyr dem subsidier, konkluderer Müller-Vogg.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.