NGOen Sea-Watch hvis forretningsmodell er å ferge båtmigranter fra Nord-Afrika til Italia, ønsket Italias statsminister Giorgia Meloni «fra dypet av sitt hjerte det aller verste» da hun i forrige uke besøkte Libya for å delta på Trans-Mediterranean Migration Forum hvor landets statsminister Abdul Hamid Dbeibah var vert. 

Lovløst

Libya har efterat NATO bombet landet sønder og sammen i 2011, utviklet seg til et av de viktigste transittland for migranter fra Afrika og Midtøsten på vei til Europa.

Ifølge AfricaNews er et økende antall afrikanske migranter på vei nordover. De krysser det lovløse Sahara hvor de risikerer å støte på bander som slavebinder dem, fjerner organer, kidnapper, voldtar etc. – her er det bare fantasien som setter grenser.

– En fersk rapport fra FN og forskningsgruppen Mixed Migration Centre anslår at landrutene i Afrika er dobbelt så dødelige som Middelhavet, den dødeligste sjøveien for migranter i verden, fortsetter AficaNews.

Over havet frister Europa

På motsatt side av Middelhavet ligger Italia, det primære mål for de aller fleste som i små båter tar ut fra Libya.

Under besøket diskuterte Meloni og Dbeibah hvordan de kan utvide samarbeidet om å få migrasjonsstrømmene under kontroll – et samarbeid som så langt har gitt betydelig gevinst – samt styrke energisamarbeidet mellom de to. 

Ifølge offisielle tall ankom minst 8271 irregulære migranter fra Libya til Italia de første månedene av 2024 – mot 18.022 ankomster i samme periode i 2023.

Dystopisk migrasjonspolitikk

NGOen Sea-Watch er lite begeistret for samarbeidet mellom Libya og Italia. Ifølge dem står Meloni og Dbeibah for en «dystopisk migrasjonspolitikk»: 

– Vi ønsker dem fra dypet av vårt hjerte det aller verst tenkelige. 

Meloni er forundret over Sea-Watch’ «bisarre» hjerte: 

– NGOen Sea-Watch, som ikke har noe å si om smuglerne som beriker seg på at tusenvis av mennesker dør, ønsker oss «det verst tenkelige fra dypet av hjertet» fordi vi skal diskutere hvordan vi kan skape utvikling og stoppe ulovlig innvandring. Et bisart hjerte, må sies. 

Den italienske regjering vil fortsette sitt arbeid for å stoppe menneskesmugling, ulovlig innvandring og dødsfall til sjøs – enten Sea Watch liker det eller ei.

– Sea Watch må straffes for menneske­smugling

 

Kjøp Johan Westerholms bok fra Document Forlag!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.