Den ukrainske utenriksministeren Dmitry Kuleba er i Beijing for å snakke om hvordan Kina kan bidra til en slutt på krigen. Kina er mest opptatt av de bilaterale forbindelse. Beijing spør: What’s in it for me?
Ukraina har mye å tilby: Verdens feteste jord, hvor store transnasjonale agroselskaper allerede har meldt sin interesse, mineralressurser og olje- og gassfelter offshore.
Det er hva Kina er ute etter.
Vestlige land tror de kan overtale Kina til å innstille støtten til Russland. Det har de snakket om så lenge krigen var vart, og utsiktene til innfrielse er enda dårligere i dag enn da krigen startet.
Nato-toppmøtet kom med en skarp uttalelse om Kina, men Kina lar seg ikke skremme av Nato.
– Hovedtemaet for samtalene vil være å finne måter å stanse Russlands aggresjon på, og Kinas mulige rolle i å oppnå en varig og rettferdig fred, sto det i en melding fra det ukrainske utenriksdepartementet.
På sin side sier kinesiske myndigheter at samtalene mellom utenriksministeren og lokale tjenestemenn vil fokusere på hvordan man skal «fremme Kina-Ukraina-samarbeidet og andre spørsmål av felles interesse».
I krigen mellom Ukraina og Russland stiller Kina seg som en nøytral part. Likevel har Kina har fått kritikk fra flere hold om at de muliggjør Russlands krigføring på grunn av de tette handelsbåndene mellom de to landene. Under Nato-toppmøtet i juli uttrykte landene «dyp bekymring» over Kinas stadig dypere forbindelser med Russland og anklager kinesiske myndigheter for å spille en nøkkelrolle i å hjelpe Russlands krigføring i Ukraina. (NTB)
Man finner frem en ekspert som sier at Kina er ved å bli lei av å betale kostnadene for å være alliert med Russland.
– Det tyder på at Kina blir stadig med trett av de diplomatiske, politiske og økonomiske kostnadene ved sin pågående de facto støtte til Moskva, mener professor Björn Alexander Duben ved det kinesiske Jilin-universitetet om møtet.
Man kan kalle det selvpåført villfarelse.