Det er ikke alt som går på skinner for Palestina-lobbyen. Norge skal ta imot 20 pasienter fra Gaza og deres pårørende. Men det er himmelvidt fra de påtenkte 220.
En lignende avkjøling finner vi i UDs vedtak om å nekte fem medisinstudenter fra Gaza studieopphold i Norge. Dette er brudd med den policy som har vært ført overfor palestinerne og er helt uforståelig for Palestina-lobbyen.
Det er stor avstand mellom UiO og UDI; de snakker ikke samme språk. UDI frykter at studentene ikke vil reise hjem. Når begynte UDI å ta slike hensyn?
Universitetet i Oslo ga i juni ti medisinstudenter fra Gaza tilbud om å fullføre studiene i Norge, der universitetet dekker reise og opphold.
Mandag hadde fem av studentene mottatt avslag fra UDI, mens de siste fem fremdeles venter på svar. Årsaken til avslagene er at UDI frykter at de ikke vil reise tilbake etter semesterslutt, skriver Klassekampen.
Justisdepartementet, som har politisk styremakt i slike typer saker, ønsker ikke kommentere saken, og viser til UDI. UDI sier de bare følger regelverket, og at det er Justisdepartementet som må svare for politikken som ligger bak.
Norsk studentorganisasjon mener UDI burde vise skjønn, ettersom studentene allerede har tilbud om studieplasser.
– Det framstår som veldig inhumant å ikke innvilge oppholdstillatelse. Alle skal ha mulighet til å ta høyere utdanning. I dag er det ikke mulig i Gaza. Derfor er det svært viktig at norske universitet tilbyr slike ordninger, sier Kaja Ingdal Hovdenak, leder i Norsk studentorganisasjon.
SV, Rødt og Venstre har bedt regjeringen ta ansvar for å sikre de palestinske medisinstudentene innreise. Ingen studenter i Gaza har hatt undervisning i etterkant av angrepet 7. oktober. (NTB)
Det er justisminister Emilie Enger Mehl som er øverste politiske ansvarlige. Når man tenker på den massive propagandaen som mediene kjører 24/7 for Gaza, er avslagene oppsiktsvekkende.