En butikkeier i Stockholm har i lengre tid blitt utpresset av kriminelle. De truer med å drepe både ham og familien hans hvis han ikke betaler såkalte beskyttelsespenger. Dette melder SVT.

«De slo meg og satte en pistol mot hodet mitt», forteller han.

Når SVT møter mannen, som driver en butikk i Skärholmen sør i Stockholm, har han flere blåmerker på kroppen og i ansiktet.

Stockholm skal få Skandinavias største moske

Stockholm: Politiet forventer at flere gjengkonflikter vil gi en «blodrød sommer»

Han forteller at han har blitt utnyttet av kriminelle som presser penger ut av virksomheten hans. Ifølge ham krever de at han betaler 300.000 svenske kroner i første omgang, og deretter 50.000 kroner i måneden for å få bli værende i området. «De sa til meg at for hver dag jeg utsetter betalingen, må jeg betale en bot på 100.000 kroner».

De har også truet med å drepe ham og familien hans hvis han forteller det til politiet. Butikkeieren sier at han har sendt familien sin til hjemlandet, fordi det er tryggere for dem der enn i Sverige.

Uppsala: Tre ukjente menn truer med å sprenge mannens hus og familie

Utpressing i Sverige: «Hvis du ikke betaler, vil en håndgranat bli kastet inn i din villa»

Han forteller at han fikk besøk på gården og ble truet, så han bestemte seg for ikke å bo hjemme lenger. De siste dagene har han bodd i bilen.

«Jeg kommer til å dø. Jeg kommer til å forlate Sverige», tror han.

Han beskriver hvordan han etter truslene ikke turte å gå til politiet, men gikk rundt den lokale politistasjonen i flere timer. To politibetjenter kom til slutt ut etter å ha sett ham stå utenfor og gråte. Han fortalte dem alt, og skrev en politirapport. Han ga også politiet overvåkningsbilder, der de truende personene ved flere anledninger går inn i butikken og inn på kontoret hans.

«Politiet kjente igjen personene og sa at de hadde god kontroll på dem». Men ifølge ham har de likevel ikke foretatt seg noe mot personene. I stedet ble butikkeieren henvist til avdelingen for personbeskyttelse. Der fikk han beskjed om at truslene ikke ble vurdert som alvorlige nok til å gi ekstra beskyttelse fra politiet.

Sveriges justis­minister inn­rømmer: «Kriminelle infiltrerer politiet og samfunnet»

Sverige: Hele samfunnet er infiltrert av kriminelle klaner

Kriminolog Ardavan Khoshnood forklarer at denne typen kriminalitet er vanskelig for politiet å håndtere. «Det krever mange timer med spaningsarbeid, det er ikke en lett forbrytelse å ta».

Butikkeieren sier til SVT at han til tross for truslene ønsker å dele sine erfaringer. «Jeg vil fortelle, kanskje andre vil ha nytte av det».

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.