I mer enn tre måneder hadde en gruppe lokale innbyggere slått leir på siden av Malahide Road i Coolock, nord i Dublin, og blokkert innkjørselen til den gamle Crown Paints-fabrikken, som den irske regjeringen ønsker å gjøre om til asylmottak.

Da politiet tidlig mandag i forrige uke ankom leiren for å forsøke å rive den, kom det til voldelige sammenstøt som minnet om dem som oppsto i november i fjor, etter at en mann fra Algerie knivstakk tre skolebarn og en lærer i Dublin sentrum, skriver The Times.

Knivangrep i Dublin: Fem skadde, derav tre barn

Rundt 200 politimenn med opprørsskjold ble satt inn for å hindre demonstranter som kastet fyrverkeri og murstein. En politibil ble satt i brann, og det samme ble en gravemaskin som skulle brukes til gjenoppbyggingsarbeid.

Politiet skal også ha brukt pepperspray mot eldre demonstranter.


Det har vært en voldsom økning av antallet migranter til Irland, og mange av disse har kommet fra Storbritannia for å slippe å bli sendt til Rwanda. 2024 ser ut til å slå både 2023 og 2022, som begge var år med rekordtall for innvandring til Irland.

Problemet er at Irland lider av massiv boligmangel, og migrantene som får boliger tildelt av myndighetene, presser ut lokale irer, og samtidig går prisnivået kraftig opp.

Irene har i tillegg tatt imot 100.000 flyktninger fra Ukraina, men det er migranter fra land som Nigeria, Pakistan og Jordan som skaper de strekeste reaksjonene. Myndighetene anklager demonstrantene for å la seg lure av «ytre høyre», som angivelig sprer «desinformasjon».

Men mange av dem som protesterer, er tidligere velgere av venstrepartiet Sinn Fein, som har tapt mange velgere fordi de ikke vil motsette seg migrasjon: På ett år har Sinn Fein gått fra rundt 33 prosent av stemmene til under 20 prosent i senere meningsmålinger.

Mary Lou McDonald, Sinn Feins leder, har nå erkjent at hun «ikke har klart å gjenspeile» befolkningens bekymringer i innvandringsspørsmålet, men ikke før en rekke høyreekstreme og populistiske skikkelser har gjort politisk mynt på partiets nølende holdning.

Regjeringen, som er en koalisjon av partiene Fianna Fail og Fine Gael, klarer ikke, eller ønsker ikke, å løse problemet.

Over hele Dublin sentrum, fra kaikanten til Phoenix Park, bor migranter i telt, uten noe annet sted å bo. Men i forsøket på å finne en løsning, ser det ut til at myndighetene bare gjør vondt verre når de påtvinger lokalsamfunn å opprette innkvarteringssteder når de fra før av har boligmangel fordi det ikke er blitt investert i bygg og anlegg siden krakket i 2008.

I Coolock har dette ført til at prisen på en liten enebolig har steget til 400.000 euro, ifølge den lokale beboerforeningen, noe som er langt utenfor rekkevidde for de fleste i området.

The Times skriver at de selv har sett poster på sosiale medier med det de beskriver som falske påstander om Coolock, inkludert advarsler om at unge jenter ikke ville være trygge på gata.

Det er dog velkjent over hele Vest-Europa at migranter, særlig fra land utenfor Europa, står for en stor andel av de seksuelle overgrepene mot unge jenter og kvinner.

Storbritannia har selv opplevd den såkalte grooming-skandalen, hvor i hovedsak pakistanske muslimske menn bedrev industriell voldtekt av unge sårbare britiske jenter i en årrekke. Også hindu-jenter ble utsatt for overgrep.

Det er også fastslått at antall voldtekter i Irland er tre ganger så høyt som gjennomsnittet i EU. Justisdepartementet forklarer dette med at «voldtekt og andre alvorlige seksuelle overgrep tradisjonelt har vært betydelig underrapportert».

De har ingen forklaring på hvorfor dette har endret seg akkurat de siste årene, og hvorfor det kun skjer i Irland, og ikke i resten av EU.

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.