Sjefen for den føderale livvakt- og sikkerhetstjenesten Secret Service i USA vedgår at det ble gjort feil da presidentkandidat Donald Trump ble skutt mot.

– Vi sviktet, sa Secret Service-sjef Kimberly Cheatle i en høring i Kongressen mandag.

– Som direktør for USAs Secret Service tar jeg ansvaret for ethvert brudd på sikkerheten. Attentatet mot tidligere president Trump 13. juli er den mest alvorlige fiaskoen i Secret Service på flere tiår, fortsatte Cheatle. (NTB-Reuters-AP)

Lovgivere stilte skarpe spørsmål til Secret Service-direktøren om hvordan en 20 år gammel bevæpnet mann var i stand til å få tilgang til et hustak i nærheten av et valgkampmøte i Pennsylvania og åpne ild mot tidligere president Donald Trump, skriver Wall Street Journal.

Cheatle, som dukket opp for House Oversight Committee på mandag, kastet lite nytt lys over skytingen, noe som førte til frustrasjon fra komiteen. Medlemmer fra begge partier oppfordret henne til å trekke seg.

Ro Khanna (D) sa det slik:

– Jeg mener, direktør Cheatle, at du bør gå av. Jeg tror det er kolleger på begge sider av midtgangen som mener det, og jeg håper du vil vurdere det.

Cheatle nekter å gå av, og foreløpig støttes hun av både Biden og minister for innenlandsk sikkerhet Alejandro Mayorkas.

James Comer (R) sa innledningsvis at det åpenbart var begått mange feil den dramatiske dagen, før han stilte spørsmål om bygningen som ble brukt av skytteren.

– Hadde Secret Service en agent på taket?

Sir, jeg er sikker på, som du kan forestille deg, er det bare er ni dager etter denne hendelsen, og det fortsatt pågår en etterforskning, sa Cheatle.

Hun unngikk altså å svare, noe som førte til at lovgiverne stønnet/sukket kollektivt.

Michael Cloud (R) gjentok fokuset på taket.

– Det første spørsmålet alle i USA lurer på, er hvorfor taket ble stående åpent. Og etter ni dager burde vi i det minste ha litt av den informasjonen.

– Og når du kommer til denne komitéhøringen og ikke har noe å si om det, er det veldig, veldig urovekkende.

Cheatle sa at sikkerhetstiltakene rundt Trump hadde blitt skjerpet lenge før valgkampmøtet i Pennsylvania etter hvert som det ble registrert trusler. Hun innrømmet dog at USSS tidligere har avvist enkelte forespørsler fra Trump-teamet.

Men i en avslørende ordveksling mandag antydet Cheatle at sikkerhetsteamet som var med Trump før han gikk på scenen, ikke visste at den tidligere presidenten sto overfor en aktiv trussel.

– Hvis de hadde fått informasjon om at det forelå en trussel, ville de aldri ha tatt den tidligere presidenten med ut på scenen, sa hun.

Cheatle skapte reaksjoner da hun ikke sa noe offentlig umiddelbart etter skytingen. To dager senere, under et intervju med ABC News, kom hun med blandede meldinger.

Der sa hun sa at til syvende og sist var hun ansvarlig, men sa samtidig at det lokale politiet var ansvarlige for bygningen der Crooks fikk et klart skudd mot Trump.

Lovgivere har separat invitert statlige og lokale politimyndigheter til å vitne for House Homeland Security Committee. Neste mandag skal medlemmer av komiteen besøke stedet der attentatet den 13. juli fant sted.

Støtt Document ved å kjøpe boken Den døende borgeren av bestselgerforfatter Victor Davis Hanson.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.