Kamala Harris blir etter alle solemerker Demokratenes presidentkandidat, ifølge flere USA-eksperter. De har også tro på at hun kan slå Donald Trump.
– Så lenge hun ikke begår noen store feil og klarer å være en god representant for en anti-Trump-koalisjon, noe som har vist seg å resonnere i flertallet av amerikanske velgere, så burde hun ha en god sjanse, sier USA-ekspert Hilde Restad til NTB.
Restad, førsteamanuensis ved Oslo Nye Høyskole, mener Demokratene er i en styrket posisjon etter at Biden trakk seg.
– Med den Joe Biden som alle så på debatten, hvis dét er sammenligningen, så vil jeg si Demokratenes sjanser er styrket.
Førsteamanuensis Sofie Høgestøl ved Universitetet i Oslo tror også på Harris, og mener valget nå er mer åpent enn til tidligere.
– Dette gir en ny giv inn i en valgkamp som mange amerikanere ikke ville ha. Meningsmåling etter meningsmåling har vist et rekordhøyt antall amerikanere som har vært misfornøyd med begge kandidatene, sier hun til NTB.
– Nå blir jo dette plutselig noe helt annet.
Det er fortsatt usikkert om Harris blir Demokratenes kandidat, dette bestemmes på Demokratenes landsmøte i Chicago som starter 19. august.
Restad mener Demokratene står foran et drømmescenario.
– Drømmescenarioet for Demokratene var jo at Biden skulle trekke seg tidlig og at alle skulle samle seg rundt én kandidat. Det er det som vil gi dem den beste sjansen til å vinne valget. Så langt ser det ut som det er dét som er i ferd med å skje.
Professor Hilmar Mjelde ved Høgskulen på Vestlandet tror Harris blir kandidat, og mener at partiet har tid nok til å bygge opp hennes kandidatur i løpet av de neste 100 dagene fram mot valget i november.
– Det er mer enn nok tid. Hun er det mest etablerte alternativet og overtar viktige deler av Bidens valgkampapparat. Har man en kandidat med riktig budskap til riktig tid, så er det organisatoriske sekundært. Det så vi med Trump i 2016 og Bill Clinton i 1992, sier Mjelde til NTB.
Harris har fått støtte fra mange av Demokratene, men ingen uttalt støtte fra hverken Barack Obama eller Nancy Pelosi.
– Obama har vært tilbakeholden før og er nok bevisst på at det ikke skal se ut som han kroner noen og legger lokk på det som tross alt skal være en demokratisk styrt partivalg, sier Høgestøl.
– Det kan også være de er bevisste på at det må se ut som det har vært en OK prosess her. Hvordan bygger man opp Harris som en så slagkraftig kandidat som mulig? Det er kanskje ikke ved å krone henne innen 24 timer etter at Biden trakk seg.
Heller ikke Kjelde tolker dette som manglende støtte fra det han kaller eldrerådet i partiet.
Uansett blir det en utfordring for Harris at hun nå må fremstå som partiets presidentkandidat før hun egentlig er utpekt.
– Hun uttalte jo i går at hun ønsker å gjøre seg fortjent til en nominasjon, sier Høgestøl som mener Harris nå må fremstå ydmyk og unngå å fremstå arrogant.
– På den ene siden er det viktig for henne å begynne valgkampen med én eneste gang for å ta igjen det tapte. Samtidig er hun ikke den offisielle kandidaten, så hun vil befinne seg i en limbo-posisjon fram til det er helt klart, sier Restad.
Restad tror Harris vil starte valgkampen med en gang, siden hun tross alt har et ferdig partiprogram å lene seg på.
Enkelte vil nok finne det litt merkelig at disse såkalte ekspertene har en såpass stor tro på Harris, som er historisk upopulær som visepresident, og gjorde en elendig figur som presidentkandidat i primærvalget.
Hennes håndtering av grensa i sør, som var hennes ansvar, kan vel heller ikke akkurat beskrives som en suksesshistorie.
Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.