Vår egen statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og mange andre ledende norske politikere hyller Joe Biden for hans «fabelaktige innsats».

Støre omtaler Joe Biden som en av USAs mest markante politikere over flere tiår, og en president som har gjennomført flere viktige reformer.

– Jeg vil spesielt berømme ham for lederskapet hans i Nato og ser fram til å samarbeide med Biden som USAs president fram til slutten av januar neste år, sier Støre.

– Det er på en måte trist, men samtidig veldig forståelig at Joe Biden velger å trekke seg som Demokratenes presidentkandidat, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Også Europas ledere hyller Bidens innsats, skriver NTB.

Tysklands statsminister Olaf Scholz sier at Joe Biden i sitt presidentskap har oppnådd mye for sitt eget land, for Europa og for verden.

– Takket være ham er samarbeidet over Atlanteren tett, Nato er sterkt og USA en god og pålitelig partner for oss. Hans avgjørelse om å ikke stille igjen fortjener respekt, sier Scholz.

Britenes nyvalgte statsminister Keir Starmer nevner også respekt for avgjørelsen som viktig – men at han ser fram til å samarbeide perioden ut.

– Slik president Biden har gjort gjennom hele sin karriere, vet jeg at også denne beslutningen er tatt i det amerikanske folkets interesse, påpeker Starmer.

Den spanske statsministeren Pedro Sánchez gir også Biden de beste skussmål. Han gir Bidens lederskap æren for at USA kom seg gjennom både økonomiske kriser og pandemi, og dertil det alvorlige angrepet på Capitol Hill.

– USA har vært et forbilde når det gjelder støtte til Ukraina gjennom Putins aggresjon mot landet, påpeker han.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.