Mileis sjokkterapi bærer frukter. Han ble valgt på løfter om å reformere Argentinas økonomi og byråkrati radikalt, og mye tyder på at han har tenkt å holde løftene. Han hevder å ha redusert Argentinas inflasjon på årsbasis fra 17.000 til 35 prosent bare siden desember 2023.

Sjokkterapi

Milei lover å få en «endelig slutt på inflasjonen». I desember var månedlig inflasjon i grossistleddet 54 prosent, noe som tilsvarer en årlig rate på 17.000 prosent. I mai var den falt til 3,5 prosent, tilsvarende en årsrate på 35 prosent. 

Det er dette Milei viser til når han hevder å ha redusert inflasjonen fra 17.000 til 35 prosent. 

– Slutt på dekadansen

Milei tiltrådte i desember ifjor. Folket valgte ham på løfter om å bringe Argentina ut av flere tiårs sosialistisk vanstyre og han vil ha slutt på dekadansen:

– Vi har gjort mer for Argentina enn noen andre de siste hundre årene. Allerede første måned gikk statsfinansene i balanse. Regjeringen har så langt gjennomført 800 reformer og har ytterligere 3200 på listen. Vi skal stoppe dekadansen.

Ut av vanstyret

Landets økonomi er blant Syd-Amerikas største, men inflasjonen har i årevis gått ut over alle anerkjente standarder for sunn økonomisk helse. 

Med Milei bak roret og hans økonomiske «sjokkterapi», ser dette ut til å ha endret seg. Terapien har så langt omfattet radikale tiltak som devaluering av pesoen, avskaffelse av transport- og energisubsidier og halvering av antall departementer. 

Mileis suksess studeres ikke bare av politikere, også akademiske økonomimiljøer følger med på hva som skjer i hans Argentina.

Argentinas nye president halverte regjeringen på første arbeidsdag

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag!

 

Kjøp Oriana Fallacis bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.