Utsikt til Ny-Ålesund den 18. september 2018. Foto: Are Føli / NTB.

Rundt 50 forskere fra Kina ventes i år å ankomme forsknings­stasjonen i Ny-Ålesund på Svalbard. Undersøkelser fra Newsweek tyder på at Kinas nærvær handler mer om militære interesser enn forskning.

Det økende kinesiske nærværet på Svalbard, hvor det fra før er mange russere, er et tegn på at Arktis blir stadig viktigere for Kina i fremveksten som en global makt som utfordrer USA, skriver det amerikanske nyhetsmagasinets seniorreporter Didi Kirsten Tatlow.

Svalbardtraktaten forbyr militær aktivitet, men det er lett å tenke seg at slike pågår under dekke av sivil aktivitet. Den norske regjeringen er bekymret.

Kina har et forskningssenter på Ny-Ålesund fra før, Yellow River-stasjonen. I slutten av april kom tre kinesiske forskere dit.

De planlagte prosjektene omfatter «operative undersøkelser og vitenskapelige forskningsprosjekter innen glasiologi, terrestrisk og marin økologi og romfysikk», sier Hu Zhengyi, lederen for stasjonen, til den statlige avisen China Daily.

Romfysikk er en viktig del av arbeidet til China Research Institute of Radio Wave Propagation (CRIRP), som har to aktive prosjekter som løper frem til 2030, ifølge den norske regjeringens nettside Forskning på Svalbard (RiS).

Men CRIRP er egentlig militært:

Newsweeks undersøkelser viser at det tilhører China Electronics and Technology Group Corporation (CETC), Kinas største militære elektronikk-konglomerat. Internt er det identifisert som det statseide selskapets 22. institutt, ifølge uttalelser og fotografier på offisielle kinesiskspråklige nettsteder som viser at de er ett og det samme.

I Kina legger ikke CRIRP skjul på målene for sitt arbeid. Det ble etablert i 1963 for militære formål og har ledet utviklingen av Kinas «over-horisont»-radar, som kan oppdage missiler, enkelte ubåtantenner og til og med stealth-fly på store avstander, viser forskningsrapporter.

Newsweek har dokumentert instituttets delaktighet i en rekke militære aktiviteter:

CRIRP har samarbeidet med 13 enheter i Folkets frigjøringshær, inkludert marinen, rakettstyrken, den strategiske støttestyrken for romfart og den sentrale militærkommisjonens fellesstabsavdeling, ifølge den åpne etterretningsplattformen Data Abyss i Dayton, Ohio, og ifølge Newsweeks undersøkelser.

Instituttet samarbeidet for eksempel med PLA Navy Unit 92941 om «radardeteksjon i blinde områder i havmiljøet», og med Joint Staff Unit 61191 om «overvåkningsradar for romfartsmål». To studier utført ved instituttets avdeling i Qingdao har forstavelsen «XXX», noe som indikerer at de er hemmeligstemplet. Avdelingen i Qingdao er den ledende avdelingen i instituttets nordiske forskning.

Norske polarforskere bagatelliserer bekymringene, mens Utenriksdepartementet «følger nøye med», skriver Newsweek, som opplyser at Kina også har forskere plassert i andre arktiske strøk, som på Island og i Beringstredet, hvor det forskes på undervannsakustikk.

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.