Utenrikskommissær Josep Borrell er sosialist og tilhenger av krigen i Ukraina. Han overkjører nå Viktor Orbán og fratar ham retten til å lede uformelle utenriksministermøter fra Budapest. I stedet legger Borrell dem til Brussel.

Det er en offentlig ydmykelse av Ungarn som kan få følger. For Ungarn er ikke alene om å være misfornøyd med at det ikke tas initiativ til fred: Slovakia er av samme mening.

Hvis Trump blir valgt, vil det forandre styrkeforholdet innad i EU. Da vil Geert Wilders’ regjering og Melonis i Italia tørre å være modigere. Den franske koalisjonen kan også få problemer.

Men foreløpig ser det ikke ut til at EU-ledelsen kan forestille seg en slik forskyvning. De vil gi Orbán pryl som en uskikkelig skolegutt.

En tredje faktor i ligningen er Kina. Orbán har gode relasjoner med Beijing. Beijing ønsker en slutt på krigen. Det vil bli mottatt med glede av det globale sør.

EUs utenrikssjef Josep Borrell boikotter Budapest som vertsby og skal holde EUs uformelle utenriksministermøte neste måned i Brussel i stedet.

– Vi er nødt til å sende et signal, selv om det bare er et symbolsk signal, sa Borrell på en pressekonferanse mandag etter et møte med EUs utenriksministre.

Borrells boikott av Budapest er et svar på den ungarske statsministeren Viktor Orbáns såkalte fredsreise til Moskva for å få slutt på krigen i Ukraina etter at Ungarn overtok EUs rullerende formannskap fra juli. (NTB)

En annen side ved saken er hvor mye slinger i valsen som tillates innenfor EU-systemet. Det pågår en krig i Europa og EU er sterkt engasjert på en side. EU-ledelsen tolererer ikke at det er land med andre syn.

Utenrikssjefen varsler mandag at det skal holdes et ekstraordinært møte om Ungarn underveis i det ordinære utenriksministermøtet i Brussel. Kun EUs utenriksministre får delta.

På agendaen står Ungarns oppførsel siden landet tok over formannskapet i EU-rådet 1. juli. Statsminister Viktor Orban har fått tydelig kritikk for sine såkalte «fredsreiser» til Russland og Kina. Det samme har utenriksminister Peter Szijjarto, som i en tale i FNs sikkerhetsråd anklaget EU for å «drive fram krigen».

– Dette er fullstendig uakseptabelt. Vi skal diskutere hvordan medlemslandene ser på denne uttalelsen fra et land som akkurat nå har formannskapet. EU driver ikke fram krig, sa Borrell på vei inn til møtet mandag.

Det kreves at EU skal gå i takt og det landet som avviker vil bli straffet.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.