Bill Gates vil ha deg til å spise proteiner fra insekter. Nu vil han at du skal spise smør fra luft istedenfor fra kuer. 

Kufritt syntetisk «smør»

Microsoft-grunnleggeren støtter en oppstartsbedriften Savor som lager et kufritt «smør»-alternativ fra karbondioksid for å bekjempe klimaendringene. 

Ifølge Gates har selskapet perfeksjonert en kjemisk prosess for å kverne syntetisk smør fra karbondioksid i luften.

– Tanken på å gå over til laboratoriefremstillet fett og oljer kan virke merkelig til å begynne med. Men potensialet for å redusere karbonavtrykket er enormt, skriver Gates og sier at dette er mer enn en døgnflue.

– Prosessen slipper ikke ut klimagasser, den bruker ikke jordbruksarealer og mindre enn en promille av vannet som tradisjonelt landbruk gjør. Og viktigst av alt smaker det virkelig godt – likesom ekte vare fordi det kjemisk sett er det samme. 

– Vil smelte alle smøreelskere

Mat fra husdyr er på verdensbasis en viktig kilde til klimagasser. Smørerstatningen vil ha et karbonavtrykk som er tre ganger lavere enn ekte smør fra kuer, skriver The Guardian.

Administrerende direktør Kathleen Alexander i Savor sier at smaken er realistisk. 

– Den vil få alle smøreelskere til å smelte. Hun forventer ikke at deres «smør» skal komme i butikkhyllene før tidligst i 2025.

All Things Bugs

Bill Gates’ forretningsmodell er å redde klimaet. Bill & Melinda Gates Foundation finansierer All Things Bugs, et selskap som utvikler insektavledede teknologier innen mat, landbruk og farmasi. Deres nettside er full av fristende matfotos. De skriver at øket bruk av insekter i mat istedenfor hvirveldyr vil redusere menneskets påvirkning på det naturlige miljøet betydelig og bidra til klimaendringer:

– Insekter er en lovende, bærekraftig, sikker og ren kilde til høykvalitets animalsk protein, oljer, kitiner, næringsstoffer og andre bioprodukter med et vesentlig lavere miljøavtrykk enn hvirveldyr. 

Bill Gates’ laboratorie-«kjøtt» fremstilles ved celle-replikering à la kreft

Bonde i Italia: – De behandler oss som kriminelle forurensere

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.