Ungarns statsminister Viktor Orbán og hans israelske kollega Benjamin Netanyahu. Foto: Debbie Hill / Pool via AP / NTB.

Ungarn har som det eneste EU-landet lagt ned veto mot en uttalelse fra unionen som skulle fordømme det israelske parlamentet Knessets resolusjon torsdag, som med stort flertall avviser opprettelsen av en palestinsk stat.

En høytstående EU-diplomat sier til Euronews at 26 av EUs 27 medlemsland hadde samtykket til uttalelsen, men at Ungarn valgte å bruke vetoretten.

EUs utenrikssjef, den spanske sosialisten Josep Borrell, har ikke desto mindre uttalt på unionens vegne at den beklager resolusjonen fra Knesset.

Ungarn har konsekvent motarbeidet EUs uttalelser om Israels konflikt med Hamas siden terrororganisasjonens massakre på israelere den 7. oktober 2023.

En høytstående EU-diplomat sa at Knessets beslutning viste at det nå var et «systemisk problem» når det gjaldt Israels holdning til tostatsløsningen, den internasjonalt støttede planen om å skape fred i den krigsherjede regionen ved å anerkjenne en palestinsk stat.

«Nå har vi et overveldende flertall i det israelske parlamentet, som representerer det israelske folket, som sier nei til en palestinsk stat – det er en radikal endring,» sa diplomaten.

Han la til at tjue medlemsland kom med forslag til mindre endringer i erklæringen, som raskt ble godkjent, men at ingenting kunne gjøres for å få Ungarn med på laget.

Ungarns statsminister Viktor Orbán nøler ikke med å ta dissens i Brussel, som gjentatte ganger har vært i klinsj med Budapest de senere årene.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.