Simen Velle på Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen den 21. april 2024. Foto: Terje Pedersen / NTB.

Det er noe ravende galt med norske politikere. FpUs leder Simen Velle kom forleden dag i skade for å si at han ville ha stemt på Donald Trump dersom han hadde bodd i USA. Og hva skjedde? Han fikk prompte på kjeften, stakk halen mellom bena og modererte straks uttalelsen.

Det var ungdomslederne fra Venstre, Høyre og KrF som klemte til med stemplingen, som best kan sammenfattes slik, i sitats form: – Det går ikke an for en norsk politiker å støtte Trump. Ei heller republikanerne.

Ulovlig å støtte Trump

Hva er dette for noe avsindig vås? Tror norske politikere at amerikanere flest er dumme? Vi ser jo opp til dem i mangt, de er våre nærmeste venner og allierte, og over fire millioner nordmenn har nær slekt blant dem.

Men det går altså ikke an å støtte Trump. Da kastes du ut av det gode selskap, blir ikke nominert til politiske verv, mister jobben og stemples som paria kaste av verste sort.

I skrivende stund finner jeg ingen egnede meningsmålinger over hvem nordmenn ville stemt på foran valget i USA, men ved forrige valg kan jeg huske at det var ca. 25 prosent som ville ha stemt Trump. Hvis noen tror det er færre Trump-tilhengere i Norge nå, nå som han (enn så lenge) står opp mot en ganske så sliten og senil Joe Biden, tar de feil. Garantert over 30 prosent nordmenn ville ha stemt Trump, det er min påstand. Minst. Men altså INGEN politikere!? Det er mildt sagt ganske utrolig.

Og jeg våger en påstand til: Jeg tror ikke det er sant. Jeg tror tvert om at det går rundt ganske så mange skap-tilhengere av Trump, også blant politikere. Vel er norske politikere ganske så trange i nøtta, full-gjødd på klima-propaganda og globalistiske godhets-vyer, og mer enn villige til å selge landet sitt og gi fra seg råderett på alle områder for en slikk og ingen ting. Men at det ikke finnes en hel haug skjulte Trump-sympatisører blant dem fra sør til nord, det nekter jeg å tro.

Poenget er vel heller at det IKKE ER LOV å støtte Trump. Å uttrykke sin støtte til den som etter alt å dømme blir USAs neste president, og det for andre gang, er kort og godt ulovlig-gjort.

Sentrumsorientert

Document gjorde en formidabel jobb da redaksjonen gjorde tilgjengelig den over halvannen time lange talen, både i full lengde og i sammenfattet form tidligere denne uken. Det var ikke mange andre aviser som tok seg bryet, skjønt noen la ut talen i opptak. CNN fant at Trump løy 20 ganger under talen. Selv fant jeg ingen direkte løgner, men et godt knippe politiske overdrivelser. Som høyst normalt. Documents Espen Teigen gjorde samme observasjon og arresterte Faktisk på sedvanlig vis. Også helt normalt.

En må formode at ganske mange nordmenn, også politikere, må ha hørt eller lest hva Trump snakket om. Hvis samtlige norske politikere ble trange i halsen av det de hørte eller leste, så kan de faktisk gå hjem og legge seg med en eneste gang. Det meste av det Trump sa var verken radikalt eller uventet, mye var nærmest det jeg vil kalle sentrumsorientert. Skattepolitikken stikker seg ut, men denne medisinen har Trump prøvd før, og den virket helt til koronaen kom og tok rotta på både økonomien og folks evne til å tenke selvstendig.

Frykt for fred

Og hvis det er Trumps holdning til NATO folk er redd for; at han vil la oss i stikken, kan de ta det helt med ro. Betal kontingenten på to prosent av BNP, så går det greit, akkurat som sist. Og kanskje det nok en gang blir fred i vår del av verden og Midtøsten. Men her er vi vel fremme ved kjernepunktet, frykter jeg. Det er kan hende nettopp fred vesten, NATO og krigs-partiene rundt om ikke vil ha. Hva annet kan det ellers være?

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.