Den norske ambassaden i Iran skal ha varslet om konkrete trusler mot jødiske og amerikanske mål i Norge. En slik trussel reiser flere spørsmål, fremst hva som gjør at Iran våger å vurdere terror på norsk jord.

– Lørdag morgen ble vi varslet om at det er fanget opp en trussel mot jødiske og amerikanske mål i Norge, bekrefter styreleder i Det jødiske samfunn i Trondheim (DJST), John Arne Moen, til VG.

Han forteller at slik de oppfattet det, stammet trusselen fra Iran.

– Det var politiet som tok kontakt med sikkerhetsansvarlig i Trondheim. Sikkerhetsansvarlig tok så kontakt med meg, sier han.

Det er uvanlig at rapporter fra ambassader om terrortrusler lekker ut. Det kan bli en belastning for den norske ambassadøren. Men potensielle mål i Norge måtte varsles og da kom truslene ut.

Offentlighet har i seg selv en forebyggende virkning og det kan være at de som gjorde truslene offentlig tenkte at det kan avskrekke Iran.

Iran har tidligere drevet terror på norsk jord. I oktober 1993 forsøkte iranske agenter å drepe forlegger William Nygaard fordi Aschehoug som ett av de første forlag i verden hadde utgitt Sataniske vers av Salman Rushdie.

I offisiell historieskrivning heter det at kun Israel har begått terror på norsk jord da de henrettet kelneren Ahmed Bouchiki på Lillehammer  i 1973 som hevn for München-OL. Men Nygaard-attentatet er ferskere og etterforskningen har pågått helt opp til vår tid. Mens Lillehammer-drapet ble avslørt da flere av gjerningsmennene ble tatt, skjedde det motsatte med Nygaard-saken: Myndighetene ville ikke at den skulle oppklares og sørget for å trenere saken til den ble foreldet.

Ett mer omfattende spørsmål er om regjeringens mer Hamas-vennlige linje har åpnet det norske rommet for islamistisk terror. Hvis det er uklarhet om norsk tilhørighet. Hvis man oppfatter det som om Norge er på glid – hvilket bekreftes av det diplomatiske bruddet med Israel – kan det anspore til større dristighet på norsk jord. Kanskje krefter i Iran oppfatter at jødiske mål og amerikanske ikke har samme beskyttelse som før.

 

Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.