Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kan måtte holde folkeavstemning om han skal få til en fredsavtale med Russland.

Dette mener Kievs ordfører Vitalij Klitsjko.

– Uansett hva Zelenskyj gjør, risikerer presidenten å begå politisk selvmord, sier Klitsjko i et intervju med italienske Corriere della Sera. (NTB-DPA)

Han mener Zelenskyj trolig ikke kan få på plass en fredsavtale uten å ha folket i ryggen. Klitsjko, som regnes som en rival av presidenten, mener Zelenskyj trenger folket i ryggen for å kunne oppnå en fredsavtale. Han peker blant annet på dilemmaet Zelenskyj står foran i de neste månedene: fortsette krigen med flere ukrainske drepte og flere ødeleggelser, eller vurdere et kompromiss med Russland.

– Hva slags press kommer fra USA om Trump vinner, spør Klitsjko seg.

Donald Trump har lovet at han skal få en rask slutt på krigen i Ukraina dersom han vinner valget i november. Trump har dog aldri forklarthvordan han skal klare dette. Det forventes dog at Trump vil kreve at Ukraina skal oppgi territorium, noe som har vært utelukket av Zelenskyj hittil.

Etter utnevnelsen av J.D. Vance som sin kandidat som visepresident øker frykten blant annet i EU om at en Trump-seier vil føre til at USA stanser våpenstøtten til Ukraina.

Klitsjko ryktes å ønske seg Zelenskyjs jobb, men mener det vil være uklokt å holde valg i dagens situasjon, selv om Ukraina etter planen skulle holdt presidentvalg i 2024.

– Bare så det er klart, jeg har alltid hatt et godt forhold til ham, det er han som har et dårlig forhold til meg.

Vitalij Klitsjko er ingen pingle. Han var verdensmester i tungvektsboksning i WBO fra 1999 til 2000, og i WBC fra 2004 til 2012. Klitsjko ble valgt til borgermester i Kiev 5. juni 2014. Under Russlands invasjon av Ukraina 2022 deltok han i forsvaret av hjembyen.

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.