Mye tyder på at Israels krig mot Hamas går mot slutten. En fullstendig seier kan ikke lenger utelukkes, særlig etter IDFs suksess i Rafah.

Israel har ignorert internasjonalt press og hustanselige krav om å belønne terroristene med en tostatsløsning. Målet holdes fast: Hamas skal utslettes og alle gislene skal returneres til Israel. Strategien ser nå ut til å gi resultater.

Hamas sliter med å motta forsyninger og den militær motstanden svekkes. Det har oppstått interne konflikter i Hamas-ledelsen, og enkelte argumenterer i retning av å gå med på frigivelse av gislene.

Det er to årsaker til denne utviklingen, sier Israels utenriksminister Israel Katz i et intervju med Wall Street Journal.

– For det første forstår de nå at det ikke blir våpenhvile uten en gisselavtale. For det andre går IDF aggressivt til verks mot terroristene i Gaza. Særlig viktig var innmarsjen i Rafah.

En hel verden med Norges regjering i spissen mente at en invasjon av Rafah ville føre til en massiv massakre. Men IDF lot nesten hele befolkningen rømme før de gikk inn i byen, og at de ble utsatt for rakettangrep fra Rafah viste at påstandene om at Hamas ikke var aktive i Rafah var rent sludder.

Israel har kuttet Hamas’ forsyningsruter og holder nå Hamas «i strupen», som statsminister Benjamin Netanyahu nylig uttrykte det.

– Hamas er under mye større press nå. Det var det som gjorde forskjellen, sier Katz.

Dette bekreftes av Israels etterretningstjeneste, sier Katz.

– Vi ser nå tegn på at det er et stort press fra den militære delen av Hamas. De presser lederne på hotellene utenfor Gaza (særlig Qatar red. anm.).

Hamas’ leder i Gaza, Yahya Sinwar, «ville ikke ha noen avtale før. Ikke engang da vi tilbød alt.»

Vestlige land har hele tiden bedt om umiddelbar våpenhvile og bablet om tostatsløsninger (som allerede eksisterer: Jordan og Israel). Den internasjonale domstolen (ICJ) og Den internasjonale straffedomstolen (ICC) truet Israel med falske rettsforfølgelser og tribunaler. Fordømmelsene fra et islamkontrollert FN har vært mange.

Ifølge Katz har dette forhindret «morderen Sinwars» vilje forhandlinger om løslatelse av gislene, siden han og andre Hamas-ledere har fått følelsen av at de allerede har nok sympati til at de vestlige land vil gjøre alt de kan for å forhindre Israel til å fortsette kampen.

Katz fikk nok av vestlige politikere som blandet seg inn.

– Jeg satt sammen med utenriksministre, og de sa til meg: «Ikke dra til Rafah, ikke dra til Rafah. Det kommer til å bli kaos». Og jeg sa til dem: «Hva er det du sier? Tror dere at vi kan la Hamas bli i Rafah, og så fem minutter etter at vi har trukket oss tilbake, vil de ta hele Gaza?»

Slike innvendinger må et land som befinner seg i en eksistensiell krig bare ignorere, eller så må de begå kollektivt selvmord.

Victor Davis Hanson: Israel er i en eksistensiell krig

Israel lar seg ikke pille på nesen, noe reaksjonen mot houthienes droneangrep mot Tel Aviv viste.

Om advarslene mot angrepet mot Rafah sier Katz at Israel hadde rett hele tiden.

– Alle vet det nå, til og med USA, for alle advarte om at det ville bli en katastrofe. Det er en krig, ja. Det er ikke en piknik. Men de sa at det ville ta fire måneder å evakuere befolkningen. Det tok bare dager.

Det hadde vært interessant å høre hva vår utenriksminister Espen Barth Eide har å si om dette. Det blir uansett ikke i Israel, hvor han vel fortjent er erklært persona non grata. Det var nettopp Katz Barth Eide ville ha en samtale med, men Katz var ikke interessert.

Katz er opptatt at hverken USA eller NATO, som han nettopp har vært i møte med, ikke glemmer hvem som egentlig er Israels hovedfiende: Iran, Iran og Iran.

Verden ser kanskje på Hamas som jødenes problem, men de som bestemmer i Teheran, lar seg ikke så lett avfeie. Men Iran selger 2 millioner fat olje per dag, hvorav 80 prosent havner i Kina med kraftig rabatt, og bygger seg sakte men sikkert sterkere, mye takket være president Joe Biden.

– Du forstår veldig godt hvordan konkurransen mellom USA og Kina er i verden nå, sier Katz.

Da USA opprettholdt sanksjonene mot Iran solgte de kun 300.000 fat olje per dag.

Katz understreker at en fredsavtale med Hamas ikke vil stanse konflikten med Irans proxy-krigere Hizbollah. Han tviler på at Hizbollah kan overtales til å trekke sine styrker tilbake.

– Vi ønsker ikke krig, for vi ønsker ikke noe som helst i Libanon. Men hvis det blir krig, vil det ikke bli som i Gaza. Omtrent 80 prosent av flyvåpenet vårt blir ikke brukt akkurat nå.

Katz avslutter med å si at Israel ber ingen om å kjempe bortsett fra deres egne soldatenr.

– Det er et prinsipp for oss.

Men Israel kan ikke bli stående helt alene.

– Vi trenger at dere støtter oss, og at dere lar fiendene våre få vite at dere støtter oss.

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.