Ungdom skal bare fengsles hvis det er «tvingende nødvendig». Likevel har fire ungdommer blitt fengslet i Drammen de siste månedene:

  • I januar ble en 16-åring som er siktet for nærmere 40 lovbrudd fengslet. Han betegnes som en lederskikkelse og er blant annet siktet for ran, vold, trusler, tyveri og narkotika.
  • I begynnelsen av juni ble en 16-åring fengslet etter en alvorlig knivepisode. Han var siktet for elleve forhold på tre måneder.
  • I slutten av juni ble en 17-åring fengslet siktet for å ha knivstukket en annen gutt ni ganger. Knivstikkingen er den trettende straffbare handlingen han er siktet for de to siste månedene.
  • Forrige helg ble en 17-åring fengslet i to uker siktet for flere ran.

Flere av ungdommene tilhører et miljø rundt Strømsø torg, skriver Drammens Tidende.

Torsdag ble fengslingen av 17-åringen som er siktet for knivstikking forlenget med to nye uker. Retten mener det er fare for at han begår nye straffbare forhold, men fortsatt finnes det ikke ledig plass til ham i noen egnet barnevernsinstitusjon ifølge Bufetat.

Sa at Drammen var trygg; nå er hun skremt over ungdoms­kriminaliteten

Den andre 17-åringen skulle refengsles fredag, men fengslingsmøtet ble avlyst rett før det skulle begynne. Barnevernet hadde funnet en ledig institusjonsplass til ham.

– Som hovedregel skal barn ikke i fengsel. De gangene det skjer og grunnen er mangel på plass er det svært uheldig. Slik bør det ikke være, sier barnevernsleder Elisabeth Lyshaug, i Drammen kommune.

Hun er ikke overrasket, og kaller det en varslet krise.

– Vi har vært bekymret for mangelen på institusjonsplasser lenge, og det er vi fortsatt. Det tar altfor lang tid før vi klarer å finne plass til de som virkelig har behov, sier Lyshaug.

Barnevernet skal gi omsorg og beskyttelse for det enkelte barn. Barnevernets oppgave er ikke å beskytte samfunnet, og derfor gjør de sitt beste for å finne plasser også for ungdommer som er ekstremt voldelige og farlige.

Bufetat har ansvaret for å skaffe fosterhjem og institusjonsplasser. De deler kommunens fortvilelse over mangelen på institusjonsplasser, og mener situasjonen er alvorlig for de ungdommene og familiene det gjelder.

– Noen av disse ungdommene så store problemer at de ikke kan løses av barnevernet alene, sier stabsdirektør Geir Olav Bakken i Bufetat region sør.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.