På tross av fire journalister og seks politisjefer for å lage saken, klarer ikke Dagbladet å beskrive hvem det er som står for kriminaliteten. Annet enn å la ordet «kulturbærere» henge i løse luften. 

Dagbladet fortjener kred for å dokumentere et høyst reelt problem: Den enorme økningen i ungdomskriminalitet som slår til over hele landet. 

Men hva kommer denne alvorlige allergien mot å beskrive virkeligheten fra? Det burde vel være noe av det første man lærer om man studerer journalistikk. Hvor lenge skal dette narrespillet fortsette?

Interessant nok er en av områdene hardest rammet i Trøndelag, hvor politiet har forklart at svenske organiserte miljøer rekrutterer ungdom og bruker dem aktivt i deres spill med vold, penger og narkotika. Dette gjelder i stor grad innvandrerungdom, men også norske ungdommer knyttet til innvandrermiljøer. 

I enkelte områder har innvandrere fått sterkt fotfeste. Enkelte «integrerer» seg dermed inn i dette miljøet, og kan bli del av miljøet. Men innen voldskriminalitet, knivran, drapsforsøk og drap er det mer eller lav representasjon av norske unge. 

Urovekkende. Alarmerende. Men ingen sier det åpenbare. For et narrespill. Her fra Dagbladets sak.

Her fra Dagbladet:

Fra 2019 til 2023 har samtlige politidistrikt – bortsett fra Oslo – registrert en økning i antall lovbrudd begått av ungdom under myndighetsalder. I Oslo har antallet nådd nivået før pandemien.

Ifølge tallene Dagbladet har fått fra politidistriktene er det i Oslo 4099 påtaleavgjorte forhold der mistenkt, siktet eller domfelt er under 18 år i løpet av 2023. 

Tilsvarende tall i 2022 var 2944.

Det er tilsvarende utvikling i øvrige politidistrikt, og spesielt Trøndelag politidistrikt har fått en kraftig økning til 1674 påtaleavgjorte forhold med ungdom under 18 år. 

I Agder har den anmeldte ungdomskriminaliteten økt med 57 prosent siden 2019. 

Leder for Felles enhet for forebygging og etterretning (FEFE), Gordon Petterson, sier følgende til Dagbladet:

– Det er mange utfordringer knyttet til dette, blant annet at vi ser at stadig yngre ungdom begår svært grov vold og gjerne bruker sosiale medier som TikTok og andre plattformer for å distribuere hendelsene. Ofte er rus en del av bildet. 

Men felles gjennom hele saken blir det understreket hvordan det er en liten andel ungdommer som begår kriminalitet. 

– For å bruke Kristiansand som eksempel så var det kun fire prosent av ungdommene mellom 12 og 17 år som var anmeldt for kriminalitet i 2023, sier Petterson til Dagbladet. 

Vi skal tross alt være fornøyd med at ikke alle mellom 12 og 17 år begår kriminalitet. 

I Sør-Øst politidistrikt har de kommet frem til at det er noen som er «kulturbærere». 

– Vi ser eksempler på at enkeltpersoner i distriktet kan fungere som kulturbærere, og i praksis kriminaliserer et miljø eller område som ellers ikke ville vært tilfellet, sier Orhan Emeci, seksjonsleder for forebyggende enhet i Sør-Øst politidistrikt.

Ikke et eneste sted i hele artikkelen er det nevnt ett ord om hvem det er som begår kriminalitet. Utover at det er veldig få, da. Og at de har en vanskelig oppvekst. Og for øvrig er det en liten gruppe. 

Totalt brukte Dagbladet fire journalister, en mann på grafikk og en fotograf. De intervjuet en politiinspektør, en driftsenhetsleder, en politioverbetjent, en politispesialist på ungdomskriminalitet, en politistasjonssjef og en seksjonsleder. 

Seks politisjefer og fire journalister.

Ikke ett ord om hvem det er som begår ungdomskriminaliteten, og hvorfor dette skjer nå. 

Heldigvis påpeker politioverbetjent Nordås-Hansen det åpenbare: Hvis man begår kriminalitet i lav alder, fortsetter man ofte med det i voksen alder. 

Det er ikke mye nyhetskonsum som skal til for å ha fått med seg hvordan det utviklet seg i Sverige. Nå ser vi det samme komme hit. I Drøbak var det i går natt skyting mot en bil. Høsten før ble et bolighus sprengt med en bombe i et målrettet angrep, i samme område.  

Ungdomskriminaliteten er en nødvendig sammenheng med større kriminelle miljø, drevet frem av innvandrere som tjener penger på narkotika og dermed rivalisering. Mer vold løses med enda mer vold. 

I tillegg er det åpenbart at det er mindre respekt for politiet, med alle som blir tatt for tyverier og uakseptabel oppførsel overfor politi. 

77 prosent av unge kriminelle gjengangere har utenlandsk bakgrunn. 86 prosent av de særdeles aktive kriminelle, er fra muslimske land i Nord-Afrika, Midtøsten, Afghanistan og Pakistan. 

Det kommer frem av rappornte Risiko og livssammenheng for unge kriminelle i Oslo, som tilsynelatende er slettet fra politiets egne nettsider. Men er likevel å oppdrive flere andre steder.

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.